Skocz do zawartości

Pszenica Ozima i jara

center

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to wszystko po to żeby co roku kupować świeży materiał. Słyszałem historie że potrafią dosypywać pszenżyto do czystej pszenicy. W tym roku mam 100% ostrogi od znajomego. Wziąłem na 35ha, wyczyściłem w pracy i zaprawiłem. Na jesień może posieje chwalonego skagena, może bohemie albo torasa. Kwestia wybrać i zamówić, ale to jeszcze troche...

Usługa czyszczenia, usługa zaprawiania, zaprawa + nawóz donasienny, koszt ziarna i poświęcony czas, może się okazać że aby pokryć różnicę w kosztach to plon z kwalifikantu musi być wyższy o 150-200kg na hektarze w stosunku do plonu z własnego materiału siewnego. 

Edytowane przez loquito

12 minut temu, loquito napisał:

Usługa czyszczenia, usługa zaprawiania, zaprawa + nawóz donasienny, koszt ziarna i poświęcony czas, może się okazać że aby pokryć różnicę w kosztach to plon z kwalifikantu musi być wyższy o 150-200kg na hektarze w stosunku do plonu z własnego materiału siewnego. 

I może tak być. 

50/50 bo zaprawiam betoniarką i trochę mi to nie pasuje. Zmienię system zaprawiania to i stosunek kwalifikatu może się zmieni. 

Ja na jakość kwalifikatu pod względem wyrównania czy uszkodzenia nie mogę narzekać, w sumie jeśli chodzi o odmiany obce to nie ma tego jakoś tak żeby rzucało się w oczy. 

Edytowane przez Tomek90

Biorąc pod uwagę , że ze 100kg pszenicy własnej wyjdzie 80 kg materiału siewnego plus koszt zaprawy, nawozu donasiennego, koszt czyszczenia i zaprawiania na usłudze, to nawet z najtańszego materiału siewnego w sklepie na tonie zostanie 400zł w kieszeni. Nie wiem, czy to mało, czy dużo, ale przeliczając na paliwo  można tę tonę tym paliwem jeszcze wysiać w polu.

W tamtym roku płaciłem za elixera po 204 zl, sialem po 130 kg/ha, chciałem też wsiac ozona ale skończył się w okolicy więc kupiłem od znajomego po 60zl/100kg, oczywiście dokupilem zaprawę, odżywkę donasienna, po podliczeniu na koniec, Elixer wyszedł 10zl taniej na ha niż Ozon, nie liczyłem juz swojego czasu potrzebnego do przewiania i zaprawiania. Oczywiście ozona sialem geściej bo coś około 170 kg a po wschodach okazalo się ze jest o połowę rzadszy od Elixer, i tak zostało do teraz

Oczywiście uwzględniłem dopłatę do materiału siewnego, przy ozonie to co zostało odwiane nie rekalkulowałem juz tego 

Edytowane przez Mareg

ja pierwszy raz teraz czyli na jesień wszystko kwalifikatami obsiałem, i mega zadowolony, przeliczając z dopłatami to nie ma sensu się pierniczyć, obliczyłem że wystarczy że 150 kg wystarczy że lepiej z ha sypnie i się zeruje , ale najważniejsza kwestia to jest zrobić próbę kiełkowania swojego bo na tym można się przejechać, 

Bywa różnie u nas też usługa zaprawianie/czyszczenie 100zł/t teraz jak mamy wybitną suszę to kupienie kwalifikatu było sporym wydatkiem a różnica znikoma lub żadna lepiej sobie rok przed hektar kwalifikatu zasiać najlepiej na dobrym kawałku dopilnować i już jest na przyszły rok swoje dobre ziarno

• Like 1

1 godzinę temu, suzuki18l napisał:

ja pierwszy raz teraz czyli na jesień wszystko kwalifikatami obsiałem, i mega zadowolony, przeliczając z dopłatami to nie ma sensu się pierniczyć, obliczyłem że wystarczy że 150 kg wystarczy że lepiej z ha sypnie i się zeruje , ale najważniejsza kwestia to jest zrobić próbę kiełkowania swojego bo na tym można się przejechać, 

W naszej okolicy jest mobilna zaprawiarka wraz z czyszczeniem. 

No w tym roku była fajna dopłata do materiału także warto było kupić kwalifikat, ale kto to wiedział ile będzie dopłaty jak wszystko wychodzi po fakcie. W tym roku może lupie 100% a może z 50% albo tylko na pare hektarów żeby było na rozmnożenie. Sie zobaczy we wrześniu

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v