Skocz do zawartości

olej do skrzyni

Mirek17

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

moim zdaniem olej w skrzyni powinno sie wmieniac w zaleznosci jaki byl wlany np ja mam agrol u i raczej go co 500-700 mth ale np bp terrec bym zmienial co 1000mth a nawet co 1200. jesli ktos ma agrol to radzil bym na nim nie przeciagac mth poniewaz nie jest on 1 klasa do tych skrzyn z powodu gestosci w zimie noga wystepowac problemy np. z hamulcami podnosnik ciezkie wkladanie biegow a nawet zapolanie sie kontrolki smaromania skrzuni. ale jesli ciagnik chodzi w + temperaturach jest wszystko oki

zaświeciła mi się kontrolka od smarowania skrzyni, wymieniłem olej na agrol i użytkowałem traktor (mf 3060) około miesiąca po czym znów zapaliła mi się kontrolka od smarowania ,niejestem pewien na 100 % bo dopiero po niedzieli jestem umówiony z mechanikiem ale zginęły mi hamulce i prawdopodobnie rozpuściły mi się tarczki hamulcowe właśnie od agrolu. Jeśli będe wiedział na 100 % to napisze co było przyczyną

mam MF i nie wiem jaki olej jest w skrzyni biegów i teraz mam takie pytanie...

czy agrol można mieszać ze wszystkimi olejami do skrzyni???

Nie rób tak i nie oszczedzaj na oleju bo to Cie może drogo w przyszłości kosztować wiec lepiej nie ryzykowac wez sobie kup BP terrac dokładna specyfikacja gdzies na forum jest i będziesz pewien ze nic sie nie stanie. W tym ciagniku duzo rzeczy zasilanych jest hydraulika wiec lepiej nie ryzykowac z olejem <_<

to nie klasa jakosci tylko lepkosci <_<

Ta, GL-4 to klasa lepkości... a np. 80W90 to co to jest? Jak nie wiesz to nie poprawiaj. Polecam opracowanie "Oleje Smarowe" autorstwa Andrzeja Dudka.

"Podstawową specyfikacją jakościową olejów przekładniowych jest specyfikacja opracowana przez API (...) Dzieli ona oleje przekładniowe na 5 klas oznaczonych: GL-1, GL-2, GL-3, GL-4, GL-5" :)

1. Fuchs Hydramot, BP Terrac, Castrol Agri, Motul Agri Synt i podobne. Ważne aby miał aprobatę MF 1144. Ja bym wybierał z tych dwóch:

http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1228

http://www.bp.com/extendedsectiongenericar...contentId=56085

...bo wiem że sie sprawdziły w różnych modelach MF

2. 68 litrów

3. pogooglaj, napewno coś znajdziesz ;)

Koledzy mam pytanie do Was ,kupiłem MF 3645 z 92r. z przebiegiem 5000 mtg w silniku zrobiłem zmiane oleju na turdus 15w 40, a w skrzynie mam zamiar wlać olej BP Terrac tylko 10w40 czy 15w40, i czy ma być to olej uniwersalny do skrzyni i do silnika czy tylko do skrzyni(transmision). Ile wchodzi oleju do skrzyni do tego traktora??? jest Ktoś jest w posiadaniu instrukcji obsługi do tego modelu?-dogadamy się.Jaki olej wlać do przedniego mostu?co polecacie?Na co zwracać szczególną uwage w tym traktorze w czasie jego eksploatacji aby służył jak najdłużej bezawaryjnie?Z góry dziękuje za okazaną pomoc ;)

Witam mam pytanie szykuje mi sie wymiana oleju w Landinim 8550 silnik perkinsa odpowiednik MF 675/690 85 km i nie wiem ile tam wchodzi oleju ani nie wiem jaki olej tam zalać prosze o pomoc będę wdzięczny. Coś mnie bardzo korci z tym olejem wole wymienić i kupić dobry olej i spać spokojnie.

moim zdaniem jak do wszystkiego to do niczego,ale mogę sie mylić bo się z takimi olejami spotkałem,tylko ciekaw jestem jak oni to z tymi dodatkami rozwiązali,bo dodatki silnikowego przekładnią szkodziły i wicewersa,tak przynajmniej było kiedyś.co do tego GL5 to do hydrauliki może być za gęsty,to olej do mostów,do ciągnika w skrzynię GL4,przekładniowo-hydrauliczny niezależnie od producenta.GL4 i hydrałlika cicha i biegi dobrze wchodzą.pozdro.

Pisałem w innym temacie, ale nie dostałem odpowiedzi, może tu ktoś odpowie na poniższe pytania.

Mam zamiar wymienić olej w skrzyni, moście i zwolnicach w MF 3095-skrzynia dynashift.

Czy do skrzyni mogę wlać olej Castrol Agri MP+ 10W/40 podobno dawny BB Terrac.

Na forum Peron pisał że w MF 6180 jeszcze odkręcał dolny dekiel i czyścił filtr siatkowy, czy w moim Ferdku też taki jest i czy go czyścić?

Olej ze skrzyni spuszcza się jednym korkiem czy jeszcze z innych miejsc?.

Jaki olej do mostu i zwolnic i ile wchodzi?

Którędy się wlewa olej do mostu bo nie mogę znaleźć korka.

Za informację z góry dziękuję.