Skocz do zawartości

Pług obracalny-zabezpieczenia przeciw kamieniom?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Piszecie o zabezpieczeniach gadzie śruba rozrywana jest wzdłuż czy w poprzek?

Opublikowano

No właśnie ja czytałem o pługach marki Kuhn, że posiadają nie zcinane śruby a zrywane. Działa to w ten sposób jak pisze @Bobek_farmer, że śruba jest rozrywana wzdłuż, czyli rozciągana a nie tak jak w większości pługów wkłada się śrubę w otwór i zcina się ona w tych nacięciach które posiada lub ich nie posiada. Zaletą zabezpieczenia typu Kuhn, czyli rozciągania śruby jest to, że po iluś tam latach zrywania śrub nie wyrabiają się otwory.

Sam posiadam Lemkena z zabezpieczeniami non-stop i jeśli ktoś ma na polu kamienie to naprawdę warto zainwestować większe pieniądze w zabezp. non-stop.

Opublikowano

No i jednak miałem racje że są kołki zrywalne i śruby scinane...

W pottingerze własnie jest normalna sruba scicnana, i jak sie wyrobi włąsnie takie "jajko" to pozniej szybciej sie sruby scinają... A o tym rozwiązaniu Kuhna jeszcze mało wiem...

Opublikowano

Ja posiadam RABE-WERKA na śruby ścinane i stosuje normalne śruby na których sam szlifierką robię "rowek" w odpowiednim miejscu. Doradził mi to poprzedni właściciel, (niemiec) aby z biegiem czasu nie rozkalibrowały się otwory.Śruby są M 16, twardości 8.8 i naprawdę trzeba zawadzić o coś konkretnego żeby ją ścięło.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kołki zrywane mają przewagę nad śrubą ścianą, że nie wyrabiają się gniazda. Poza tym sama wymiana jest mniej uciążliwa, bo z racji siły naprężająco-rozrywającej same opuszczają gniazda. Szkoda, że producenci gruberów nie wpadli na takie zabezpieczenie.

Opublikowano

No i jednak miałem racje że są kołki zrywalne i śruby scinane...

W pottingerze własnie jest normalna sruba scicnana, i jak sie wyrobi włąsnie takie "jajko" to pozniej szybciej sie sruby scinają... A o tym rozwiązaniu Kuhna jeszcze mało wiem...

Khun mimo wszystko nie nazywa tego "kołkami zrywanymi", tylko "zabezpieczeniem śrubowym" :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@b0gdan

Jak byłem na pokazie firmy Kuhn, to mówili jeszcze śruba zrywana lub zabezpieczanie zrywane.

Opublikowano

ja w swoim mam półautomaty i nawet to jest dobre bo ja kamienie wykopuje i jak bym miał non stopa to bym nie wiedział gdzie ten kamień jest a tak to walnie w kamień skiba się składa unosze cofam i heja do przodu

Opublikowano

ja mam akpila k80 i śmigam na zwykłych śrubach 10,9 na 130 ha 30 śrub zmienić to da się znieść, co do lemieszy to bez usterki tak samo dłuta nie pękają prędkość ciągnika 5 km/h głębokość orki od 25 do 30 cm. nie wiem co by się działo przy większej prędkości.

Opublikowano (edytowane)

4 skiby ustawione mam na 36cm a ciągnę go 1224 mam mieszane gleby więc nie chce konia męczyc

mam go pierwszy sezon i jak narazie to sprawia się dobrze. podobno robią go ze szweckiej stali ale czy to prawda to nie mam pojęcia. lemiesze przetrwały ten sezon i jeszcze trochę dadzą rade;)

dłuta niestety 2 komplety poszły ale to te zwykłe krajowe;)

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Witam jestem posiadaczem pługu lemken opal 120. I posiadam parę pytań. Otóż czy wie ktoś gdzie mogę zdobyć śruby do zabezpieczeń? Posiadają one ponoć jakieś rowki.Obecnie stosuje normalne śruby ale w przypadku ścięcia ścinają się obie a korpus po prostu odpada.A także jaka twardość śrub państwo stosują.

Opublikowano

Mam Lemkena tylko ze Vario opal x 120. troszkę się rożni od twojego ale podobieństwa są . U mnie śruba zrywalna nie ma jakiś szczególnych rowków. Czytałem (nie pamietam gdzie ale chyba na stronach Lemkena) ze śruba powinna być utwardzana 12,9 (dokładnie nie pamiętam liczby po przecinku)

Opublikowano

Posiadam vogel&noot na zabezpieczeniach kołkowych i jestem bardo zadowolony. Jak pług trafi na kamień to wyskoczy cały albo usunie się na bok (podstawa luźne cięgła) po zaoraniu ok 100ha został wymieniony 1 kołek i to tylko przez nieuwagę kierowcy ;[ , a pola są dość zamienione.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Przemek15
      Czy może mi ktoś wyjaśnić parę rzeczy z tym związanych, bo miałem przyjemność orać, ale nie miałem przyjemności ustawiać pługa. Coś nie coś o tym wiem, ale różne źródła różnie podają o różnych regulacjach. Do czego właściwie służy i czym jest regulacja szerokości pierwszej skiby? W Agromechanice napisali, że dostosowuje się ją do rozstawu tylnych kół ciągnika. W RPT piszą, że: "...regulacji pirwszej skiby dokonujemy w drugim przejeździe. Pierwszy korpus powinien nieco nadkładać, aby wyrównać powierzchnię z poprzednim przejazdem". Piszą też, że ma to związek ze ściaganiem pługa, albo, że ma to wpływ na równomierną szerokość pozostałych skib. W starszych pługach zagonowych ramowych zawieszanych mamy w stojaku oś wykorbioną, która podobno służy do regulacji właśnie pierwszej skiby a zarazem punktu pociągowego (w obracalnych jednobelkowych te ustawienia dokonuje się razem lub oddzielnie śrubą rzymską albo siłownikiem). Ale przecież za pomocą tej os wykorbionej za pomocą korbki nie zmieniamy w rzeczywistości szerokości tylko pierszej skiby, ale wszystkich jednocześnie zmieniając przy tym jakby kąt natarcia lemiszy. I inne źródłą podają, że zmiana tej szerokości powinna być następstwem zmiany głebokości orki tak, aby był zachowany jednakowy stosunek szer. do gł. korpusu. Im głebiej tym szerzej i na odwrót. Na zimę znowu lepiej zostawić glebę w ostrej skibie (wysztorcowaną), czyli głęboko i wąsko. Zupełnie innym zagadnieniem jest regulacja szerokości roboczej pługa, która w starszych pługach nie występuje. Może być mech. skokowa albo hydrauliczna płynna i co ciekawe zmiana tej szerokości nie zmienia kąta natarcia lemiesza. Bodajże chodzi o zasadę czworoboku przegubowego. Jeszcze innym zagadnieniem jest zmiana szerokości orki poprzez odejmowanie i dokładanie korpusów. Belka w takim przypadku musi mieć budowę kołnierzową, czy jak kto woli teleskopową, aby po odjęciu od tyłu korpusu nie wystawałą "pusta" belka. W Agromechanice jeszcze bardziej motają, bo piszą, że ustawia się szerokość orki przy pomcy dwóch regulacjI
      -poprzecznej, czyli ustawienia szer. pierszej skiby
      -podłużnej, czyli ustawienia pługa po takim kątem, aby uzyskać nominalną szerokość pługa i optymalny nacisk płozu na ściankę bruzdową
      Po pierwsze jak może być coś takiego jak podłużna reg. szer. orki? A potem piszą, że pożadana jest też możliwość regulacji szerokości orki. To już mamy jakieś trzy regulacje szerokści orki. I jak tu się nie zgubić?
      I jak to jest jest z tą regulacją głębokości w nowszych pługach obracalnych? Bo piszą, że ustawiamy za pomocą kółka kopiującego, a to jakaś bzdura, bo obecnie stosuje się regulację siłową a nie kółko, chyba, że pług przyczepiany, ale te zostawmy, bo jeszcze większy mętlik będzie. Regulacja siłowa czy pozyzycyjna wyklucza kółko kopiujące na pewno, a jak ktoś chce pracować za pomocą regulacji kopiującej (kółka) to musi ustawić podnośnik na dociążąnie (regulację ciśnieniową), czyli podnoszenie pod mocno zmniejszonym ciśnieniem tak aby nie dało rady podnieść pługa od ziemi (wiadomo wtedy tracimy dociążanie tylnej osi masą pługa). Jeszcze inną regulacją jest w nowszych pługach przesuwanie wzdłużne pługa tak, aby wychylić pierwszy koprus poza rozstaw kół ciągnika i wtedy obydwa koła jadą po caliźnia. Co to daje tylko praktycznie? O poziomowaniu nie wspominam, bo jest dla mnie zrozumiałe, ale prosiłbyłbym Was o jakieś uporządkowanie tego, ewentualne poprawienie i wyjaśnienie co kiedy w jakich pługach (z wyjątkiem przyczepianych) i w jaki sposób oraz po co. Chodzi mnie głównie o pługi zawieszane zagonowe (starego typu bez reg. szer. rob.) oraz jednobelkowe obracalne zawieszane.
    • Przez wicek
      Posiadam pług vogel noot LC 2S563A15  ,4 obrotowy na zabezpieczeniach zrywalnych ,wysoki korpus.Podobny do 950-tki.
      Mam pytanie jakim momentem dokręcać śruby zrywalne  oraz te śruby zawiasowe .
      Zdarzyło się zerwanie śruby i aby ustawić korpus na swoje miejsce musiałem użyć tura ,ciężko się przestawiał.

• Przez KOSTEK12
      Witam,zastanawiam się nad zmianą pługa i wypatrzyłem coś takiego jakieś opinie,doświadczenia,jak z kryciem-zapychaniem po kuku na ziarno?
      https://www.olx.pl/d/oferta/plug-3-skibowy-obrotowy-vogel-noot-zabezpieczenia-resorowe-CID757-ID18srfx.html?reason=observed_ad
    • Przez droppoll
      Witam kupiłem ostatnio pług zagonowy jednobelkowy 4+ w bardzo atrakcyjnej cenie. Mam jednak pytanie o firmę tego pługa oraz gdzie mogę znaleźć lemiesze i piersi do tej firmy?

• Przez PawełMazurkiewicz
      Poszukuję osoby która posiada taki korpus, bądź cały pług.

• Dodaj nową pozycję...
v