Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest ciekawe troszkę kościół odzyskuje swoje majątki (czasem i tereny co im się nie należą) bez większych problemów a szary człowiek to już inna bajka.

Opublikowano

dokładnie wnie wiem wiem że spatkobiercy próbowali odzyskać własność ale przed 2004 r a wtedy gospodarstwo rolne było warsztatem pracy i było nie podzielne.

Opublikowano

W decyzji powinien być napisany cel wywłaszczenia i na jakiej podstawie. Jeżeli tego nie ma to w dekrecie powinno być. Znane sposoby odzyskania gruntów to stwierdzenie nieważności decyzji jeżeli grunty rolne były użytkowanie niezgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Można też próbować wznowić postępowanie i próbować udowodnić, że przeprowadzone postępowanie naruszało ówczesne przepisy prawa. To z punktu widzenia administracyjnego.

Opublikowano

mało szczegółów znasz kolego, odzyskanie ziemi straconej dekretem PKWN, czy to dekretem Bieruta w Warszawie w niektórych przypadkach jest możliwe, ale jest to procedura z reguły długotrwała bo państwo będzie o ziemie walczyć, co do kosztów to zależy jakiego prawnika/adwokata weźmiesz, tak czy siak żeby się dowiedzieć konkretów musisz się udać do prawnika po poradę

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez dawid515
      Okazało się, że wysłana umowa dzierżawy przeze mnie w rozliczeniu po 5 roku młodego rolnika wymaga potwierdzenia. Pani z Agencji powiedziała, że może potwierdzić gmina lub notariusz. Ktoś z Was potwierdzał w Gminie? Jak takie potwierdzenie wygląda? Pieczątka Wójta? Jakiś zapis? 
      Bardzo proszę o podpowiedź i informacje jeśli ktoś tak umowę potwierdzał 🙏 
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez barteko1
      Witam, natknąłem się na artykuł, jakoby w przypadku przepisania gospodarstwa w II grupie podatkowej możliwe było zwolnienie z podatku od darowizn: 
      "W przypadku darowizny w II grupie podatkowej można zastosować zwolnienie wyłącznie w przypadku, jeżeli tą drogą nabywane są nieruchomości wchodzące w skład gospodarstwa rolnego. Obdarowany może skorzystać ze zwolnienia, jeżeli spełni następujące warunki:
      -w wyniku nabycia gruntów zostanie utworzone lub powiększone gospodarstwo rolne,
      -powierzchnia gospodarstwa utworzonego lub powstałego w wyniku powiększenia będzie nie mniejsza niż 11 ha i nie większa niż 300 ha
      -gospodarstwo będzie prowadzone przez nabywcę przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia.
      Co ważne, zwolnienie to stanowi pomoc de minimis w rolnictwie, o której mowa w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1408/2013 z dnia 18 grudnia 2013 r. w sprawie stosowania art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis w sektorze rolnym (Dz. Urz. UE L 352 z 24.12.2013, str. 9). "
      Czy jest ktoś w stanie potwierdzić?
    • Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
  • Dodaj nową pozycję...
v