Odzyskanie ziemi od Państwa
-
Podobna zawartość
-
Przez dawid515
Okazało się, że wysłana umowa dzierżawy przeze mnie w rozliczeniu po 5 roku młodego rolnika wymaga potwierdzenia. Pani z Agencji powiedziała, że może potwierdzić gmina lub notariusz. Ktoś z Was potwierdzał w Gminie? Jak takie potwierdzenie wygląda? Pieczątka Wójta? Jakiś zapis?
Bardzo proszę o podpowiedź i informacje jeśli ktoś tak umowę potwierdzał 🙏
-
Przez sumek666
Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
Kontynuacja tematu:
-
Przez barteko1
Witam, natknąłem się na artykuł, jakoby w przypadku przepisania gospodarstwa w II grupie podatkowej możliwe było zwolnienie z podatku od darowizn:
"W przypadku darowizny w II grupie podatkowej można zastosować zwolnienie wyłącznie w przypadku, jeżeli tą drogą nabywane są nieruchomości wchodzące w skład gospodarstwa rolnego. Obdarowany może skorzystać ze zwolnienia, jeżeli spełni następujące warunki:
-w wyniku nabycia gruntów zostanie utworzone lub powiększone gospodarstwo rolne,
-powierzchnia gospodarstwa utworzonego lub powstałego w wyniku powiększenia będzie nie mniejsza niż 11 ha i nie większa niż 300 ha
-gospodarstwo będzie prowadzone przez nabywcę przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia.
Co ważne, zwolnienie to stanowi pomoc de minimis w rolnictwie, o której mowa w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1408/2013 z dnia 18 grudnia 2013 r. w sprawie stosowania art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis w sektorze rolnym (Dz. Urz. UE L 352 z 24.12.2013, str. 9). "
Czy jest ktoś w stanie potwierdzić?
-
Przez Dastan
PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
-
Przez karol
Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
-
Rekomendowane odpowiedzi
Od kiedy według was jest sens zakupu nowego ciągnika?
Czytaj dalej »
MTZ 82 + kawałek STARA