Skocz do zawartości

Zyto Rubin C1 Danko

wojtek12345

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

krzewi sie doskonale, na VI klasie wysiewalem 130kg, nawozenie ok 60kg N, plon z ha 2, 5zb od bizona. jeszcze nie sprzedawalem wiec dokladnie nie oszacuje. dluzej stalo zielone niz dankowskie zlote, ktore przy wysiewie ok 200kg/ha sypalo ok 2zb bizona na tej samej ziemi i przy tym nawozeniu. ogolnie polecam na slabe gleby ;-)

moje C2  wysiew ok180 kg gdyz siane w pustynie, a od siewow byl jeden dobry deszcz + mgly, mimo to krzewi sie doskonale. Po lubinie zaprawilem resztka zaprawy Kinto+primus i wysialem 150 kg/ha. Opryskane juz Lentipurem. Sypnelo w tym roku 3.2 t z ha, gdzie wysiew byl 130kg tj 3 jednostki, siane na VI-VIz. Polecam je naprawde na najgorsze piachy.

tak. w zeszlym roku bylo pierwszy raz dostepne w moim regionie. w tym roku zaprawie i posieje C2.

też planuję posiać w tym roku Rubin C2, ile kg na hektar polecasz wysiać na glebach słabych? ktoś polecał mi wysiać tak jak kwalifikat czyli około 80 kg/ha, obawiam się, że to trochę mało....... 

dzięki za info. Po zbiorze sprawdzę MTZ i siłę kiełkowania wtedy zwiększę obsadę roślin na m2 o jakieś 30-40% w stosunku do kwalifikatu.

A to się w ogóle opłaci? Czy tak drogo wam tego Rubina sprzedają? W ubiegłym roku był u mnie po 140zł - 2 jednostki siewne.

Zakładając dopłatę jak w poprzednich latach zostaje 60zł kosztów.  A swój materiał też kosztuje, siejąc 130kg x 500zł T = 65zł

Już jesteśmy 5zł pod kreską a gdzie zaprawa jeszcze i robota przy tym?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor53400
      Niedawno dowiedziałem się o istnieniu żyta jarego odmiana bojko .pytałem się wielu z was w inny temacie co zasiać wiosną , w moich planach był owies ale mi odradzaliście . ziemia to 6 klasa ,w listopadzie mógłbym pognoić pomiotem kurzym . Czy miał ktoś do czynienia z czymś takim , jak tak to napiszcie wszystko o nim

pozdrawiam Zetor53400
    • Przez przemo93pl
      cześć mam pytanie jestem zielony w uprawie hybryd a chce zasiać troche żyta hybrydowego jeśli ktoś sieje takie niech się podzieli doświadczeniem onim ziemie którą bym przeznaczył po tąm uprawe to 4 i 5 przedplon to łubin wąskolistny zeus ?
    • Przez Kuczerraa
      Witam, będzie coś z tego żyta bo strasznie mała obsada jest przez niezdolność kiełkowania tego żyta 

• Przez dominikl95
      witam zastanawia mnie jedna kwestia,czy żyto siane pod koniec października może być lepsze niż siane we wrześniu.( starzy ludzie tak u mnie mówią że siane późno dało lepszy plon.od czego to jest uzależnione i chciałbym podkreślić że ziemię 6 klasy i teren niedługim okresem wegetacji ( chłodny obręb)
    • Przez damiandg
      Witam  może temat jest trochę dziwny ale mam do was pytanie. Potrzebuje nazwę żyta ozimego populacyjnego żeby miało jak najwięcej odstających ości żeby zniechęcało to zwierzynę w szczególności dziki przed robieniem szkód. Teraz mam żyto ale ono ma strasznie zbite te ości i dziki czy jelenie chętnie zjadają te kłosy. Obok mam pszenice ostkę i ona stoi a żyto zeżarte. Nie chce kupować kilku odmian na testy więc pytam was.

• Dodaj nową pozycję...
v