Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Jak w temacie zastanawiam się nad zakupem Axosa lub proximy plus. Proszę o opinie który ciągnik wybrać do współpracy z agregatem kombi 3m redliniarką struik 2 oraz pługiem unia Tur 3+1. Proszę o opinie użytkowników obu ciągników, planuje również wyposażyć ciągnik w ładowacz czołowy

Opublikowano

Zetory Proximy i Forterry często mają problemy ze sprzęgłem już po 1-3 tyś mtg nawet jak nie pracują w ładowaczu.

Do tego często skrzynia po takim przebiegu zaczyna zgrzytać przy zmianie biegów lub przerzucaniu rewersu i ciężko chodzi.

Jak chcesz tani i prosty ciągnik to bierz Ursusa 11054.

Ma silnik Perkinsa,skrzynie Carraro jak Farmtracki z ostatnich lat i ma dużo więcej biegów jak Zetor więc lepiej dobierze się przełożenie i ciągnik mniej spali a do tego robota będzie lepiej szła,ma też wydajniejszą hydraulikę a to ma duże znaczenie przy ładowaczu i chyba nawet kosztuje mniej jak Zetor.

Jeszcze jest Farmtrack 690 który ma tą samą skrzynie co Ursus tylko ma inny silnik Perkinsa który ma w nim mniej mocy,

Z Farmtracka jest też 7100DT który ma silnik Perkinsa 100-110 km i niemiecką skrzynie ZF z biegami pod obciążeniem Powershift a pompa jest w nim jeszcze bardziej wydajna.

A na jakim obszarze będziesz pracował tym ciągnikiem?

Jak masz mniej niż 20 parę ha to moim zdaniem nie ma sensu pchać się w coś bardziej zaawansowanego jak Ursus i Farmtrack.

Opublikowano

Dlaczego uważasz że to szmelc ? Masz Ursusa z Lublina lub Farmtracka ? Na pewno silnik perkinsa jest lepszy niż zetorowski

Opublikowano

Miastek, ale żeś tera dowalił ... Silniki perkinsa są o 100% lepsze niż te badziewie zetorowskie. Po 1300mtg w proximie zatarła się pompa paliwowa, urwał się zawór wydechowy. Jeżeli to jest żywotność silnika zetora to ja dziękuję.. Mam starszy model perkinsa dobija 7000mtg i nie bylo z nim problemow. Co do zetora ; od nowości wyskakuje mi 1, zatarła się pompa paliwowa, urwał się zawór, spadlo ciśnienie w hydraulice podnośnika, ze nie chcial podnosić, nie mialem wbitej z jednej strony tuleji w plecaku podnośnika ( to mnie najbardziej zaskoczyło - olej leciał jak z kaczej d*p*), z biegami tez nie ma rawelacji- ciężko wchodzą, a zima to juz w ogóle. Hamulce się ciągle zapowietrzają, nieraz je tak zblokuje ze ujechać nie można. W kabinie tez mizerne wykonanie: Siłowniki gazowe drzwi i okna odrazu na złom można wyrzucić , raz działajaca a 10 razy nie przednia wycieraczka. No i problemy ze sprzęgłem ( w okolicy 5 przypadków, moje narazie się trzyma).

Opublikowano

Carraro w Ursusie 11054 nie jest takie samo jak w Farmtracach bo jest to mocniejszy model skrzyni dostosowany do większej mocy. W Ursusie 11054 jest Carraro T10 a w FT T5.5. Ursus w porównaniu do Proximy ma mocniejszy podnośnik, większą pompę hydrauliki (Ursus - 75 l/min, Zetor 50 l/min), zwolnice planetarne zamiast portalowych, mocniejszy przedni most (carraro o stopień większe), standardowo większe opony

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v