Skocz do zawartości

przeszacownie kaczek

piowoj43

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Odell
      Witam, noszę się z zamiarem wydzierżawienia kurnika 1000m2 z nastawieniem na tucz kaczek Pekin. Kurnik nie wymaga nakładów finansowych. I teraz najważniejsze pytanie, jaki jest zysk na szt. wstawiając broilery za swoją kasę oraz posiadając swoje zaplecze (słoma, maszyny). Oraz drugie pytanie, jaka obsada będzie najbardziej racjonalna na tym metrażu? Proszę o szczere wypowiedzi 
      Pozdrawiam 
    • Przez BeataBB
      Wiem, że okres lęgowy zakończony, ale mam nadzieję, że Nasze porady przydadzą się na wiosnę Otóż ja też podjęłam próbę rozmnażania kaczek biegusów w inkubatorze. Jest to inkubator taki amatorski na 56 jajek kurzych, taki których jest bardzo dużo na allegro.  No i była jakaś tragedia. W trakcie inkubacji zarodki zamierają, ok. 50% to są już całkiem duże (zamieranie przed samym wylęgiem). Temperatura jaką ustawiam zgodnie z instrukcją to to 37.7.  Uważam jednak, że jest problem z wilgotnością w tym inkubatorze. W mojej ocenie inkubator nie nadaje się do wylęgu. Ma cztery wiatraki w pokrywie, które wg. mnie ta wodę dosłownie z niego wywiewają. Dziennie przy inkubacji ok. 30 jajek kaczych dolewamy ok. 1,5 litra wody i to wystarcza tylko na 24 godziny! Wilgotność cały czas na poziomie 55 % (po dolaniu wody podwyższa się do 59 % i zaraz znów spada do tych 55%). Przy końcowym okresie inkubacji nie ma szans na podniesienie wilgotności. Oczywiście w dolnej tacy wszędzie wlana woda i na górę na siatkę też dostawiam dodatkowy pojemnik z wodą na siatkę, ale i tak wilgotność jest na stałym poziomie 55%. Wyniki wylęgu - przy 30 jajkach: pierwsze 30 jajek - 0, drugie 30 jajek - 2 sztuki, trzecie 30 jajek - 1 sztuka. Nie wiem co robię źle, ale w mojej ocenie inkubator jest wadliwy. Przez ten okres wylęgu skorupki jaj jakby twardnieją (się wysuszają), bo jest za mała wilgotność. A może się mylę, może ja coś robię nie tak. Czy mam rację? Proszę o porady i wskazówki. A może tu są dwie składowe. Może inkubator i sposób karmienia kaczek. Moje kaczki jędzą to co znajdą na działce (mają wolny wybieg), pszenicę i kupuje im specjalna karmę dla gęsi i kaczek.
    • Przez Maciej86
      Mam pytanko 
      Nie wiem czy moj incubator dobrze grzeje mam jajka kacze ustawilem temperaturę 37.7 a jak wyciagam jajko patrze termometrem tym co sobie sprawdzałem temperaturę co tak sie strzela z dystansu to pokazuje mi 36.7 czy to dobrze?
    • Przez patryk9804
      witam chciałem się spytać jak z opłacalnością kaczek jest i jakie warunki trzeba spełnić żeby zacząć produkcję.
    • Przez Maciej86
      Mam pytanie kaczka mi po półtora tygodnia siedzenia (jak podswietlam jajka pisklęta mają 30-40%)zaszła z gniazda miałem nadzieję że siadzie znowu niestety następnego dnia rano nie siedziała wziąłem jajka do inkubatora czy da się je jeszcze uratowac po tej przerwie 24h ?
  • Dodaj nową pozycję...