Skocz do zawartości

John Deere 6120R czy Massey Ferguson 6612

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stoję przed zakupem nowego ciągnika i ciągle zastanawiam się nad tymi dwoma Masseya miałem na testach podobał mi się  lecz tego czegoś brakowało jak za te pieniądze Johna mają w okolicy i wiem co potrafi i nie mogę się zdecydowac co byscie doradzili ciągnik z wyposażeniem przednia oś amortyzowana przedni tuz massey skrzynia dyna 4 john auto quad i ewentualnie amortyzowana kabina ciągnik ma chodzic z pługiem obracalnym lemkenem 4 talerzówka 4m siewnik accord 3m i ewentualnie opryskiwacz co byście wybrali a i dodam ze servis johna mam nie daleko jeszcze jedno takie pytanie czy tak jak w masseju jest ta skrzynia dyna4 to prawidłowe to jest ze gdy traktor był w polu pod obciążeniem i biegi przełączały się w tyrybie auto to wszystko było ok płynnie i wgl ale jak jechałem szosą i dałem na auto to jak biegi się zmieniały to mało z fotela nie spadałem tak szarpało ?

Edytowane przez didku1
Opublikowano

Jezdzilem dwa lata 6125R zrobilem nim 1600mth bardzo fajny i sprytny ciagniczek . Z DPF nie bylo problemow co jakies ok. 100 mth wlancza wypalanie sadzy jesli sie w tym czasie jedzie na pelnym gazie trwa to jakies 30 min (nie wolno gasic ciagnika w trakcie wypalania)Kabina spoko jest cicho i wszystko dobrze pomyslane troche dzwi sie po jakims czasie obwieszaja bo sa mocno ciezkie .Skrzynia bardzo dobrze zestopniowana na ostatnim biegu i pierwszym polbiegu bez problemu ruszalem na szosie z 7-mio tonowym kombajnem.Na silniku zadnych przeciekow jedynie lubia pekac gumowe przewody od ukl.chlodzenia jesli maja ostre zalamanie ale to guma i we wsz.JD jest ten problem .Caly zbiornik paliwa starczal na jakies 25 godz pracy przy kombajnie ziemn,gdzie WOM byl ustawiony na 1300 obr. plus dojazd i powrot solo jakies 25 km. Ale juz przy transporcie z 16 tonowa przyczepa gdzie silnik byl przeciazany pod wzniesienia ciagnal jak rozklekotany zetor kom pokazywal ponad 33litry na szosie rownej i pelnym gazie predkosc ok.43 km palil 8-9 tak wiec prawie caly bak wypalal na jakies 13 14 godz.gaz do oporu a teren gorzysty . Wkurzalo mnie w nim ze po zapaleniu czasami zimnego silnika i wrzuceniu biegu oraz puszczeniu sprzegla oczywiscie rewers do przodu nie jechal czasami stal tak z 20 sek.i nagle wyrywal ostro do przodu byc moze wymagal kalibracji skrzyni .Nastepna rzecza ktora mnie w nim irytowala kompletny brak mocy na zimnym silniku zaraz po zapaleniu ledwo sie toczyl nie bylo bata musial silnik pochodzic z 5 min i wtedy wszystko ok.MF nie jezdzilem wiec nie mam porownania .

Opublikowano

To coś ze skrzynią było nie tak, na zimnym oleju pierwsze ruszenie co prawda jest minimalnie opóźnione i trochę bardziej agresywne ale potem jest wszystko ok, to jest raptem 0,5s a nie 20s. A co do MF szkoda że nie ma dyna 6, 16x16 to takie minimum w takim ciągniku.

Opublikowano

Skrzynia byla ok. poprostu tak sie w nich czasami dzieje poniewaz mielismy trzy takie ciagniki wziete nowe w ten sam dzien i we wszystkich to sie zdazalo Teraz mamy 6130R ten sam silnik w opakowaniu duzego ciagnika 6 cylindrowego i to byl blad na duzych kolach pusty ciagnik nie daje rady ruszyc na pusto ost biegiem.Wszystkie trzy szt mialy zrobiony pomiar mocy na WOM i maja moce 127 KM 129KM ostatni 137 KM tak ze jest nawet 10 KM roznicy wiec jednemu sie trafi slabszy a innemu silniejszy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , planuje kupić ciągnik i mam na oku Fendt favorit 818 i John 7810 - moc niby ta sama ceny podobne  . I teraz nwm którego wybrać ? Może ktoś coś podpowie ? Podejrzewam , że JD napewno wiecej pali , ale i też no robi robotę , Fendt znów wygodniejszy . A części i naprawy ? JD z skrzynią Powet Quad.
    • Przez marcigazeno
      Czy ktos z Was mial przyjemnosc lub nie przyjemnosc w ostatnich 5latach zakupic i samodzielnie uzytkowac jakis ciagnik tak do 4t masy wlasnej do lekkich prac ktory jezdzi na 3 cylindrach, takie 80-110koni, czy to sie psuje, brakuje momentu, jakos dziwnie sie zachwuje nie liczac pewnie odglosow, cos sie z nimi dzieje, teraz widze ciezko o jakies normalne silniki w takich mikrusach z podstawowych linii 

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
  • Dodaj nową pozycję...
v