Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje własnie sobie kupic prase belujaco ale nie wiem jeszcze jako? Mam pytanie jak sie beluje praso o wąskim podbieraku? Czy nie omyla i czy warto jo kupic?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Też sądzę, że szerszy będzie lepszy...

Opublikowano

Jak weźmiesz wąski (140cm i mniej) możesz zapomnieć o prasowaniu słomy po np.Bizonie {Myślę o kostce}. Jeżeli chodzi o rolkę (i kostkę) to zbierając drugi pokos (drobne siano) nie będzie ci dokładnie zbierać i pokos zacznie rozgarniać na boki, do momentu, aż skończy się podbierak i powstaną dwa takie malutkie pokosiki na polu. Jest wiele sposobów na zaradzenie temu problemowi, np. wysokie obroty na WOMie, szybka jazda - tylko po co jak można kupić szeroki :huh:

Opublikowano
Witam. Planuje własnie sobie kupic prase belujaco ale nie wiem jeszcze jako? Mam pytanie jak sie beluje praso o wąskim podbieraku? Czy nie omyla i czy warto jo kupic?

Na początku kupiliśmy krone KR155 z wąskim podbierakiem. zwijałem tylko słomę, baloty były naprawdę mocno zbite ale jak były szerokie pokosy to po bokach zostawało (podbieracz miał 137cm). 3 lata temu kupiliśmy NH 865 z podbieraczem 175cm i jest dobrze (tylko raz zdażyły mi się szersze pokosy), super byłoby gdybybył jeszcze szerszy. Szeroki podbieracz jest ważny bo można dobrze i równo dobić bele na całej szerokości. Jak kupować to tylko szeroki :huh:

Opublikowano

bierz szeroki !!!!!!!!! ja ma Kr130 i jade jak chce. Moj kumpel ma Kr125 np:po bizonie Z056 to ma akurat na caly podbieracz, musi caly czas pilnowac tor jazdy!! jak jedzie rowno to nie zostawia zadnych omijakow !! :)

Opublikowano

No to jest oczywista, że wąskim podbierakiem bedzie ci się gorzej prasowało a szerokim to nie musisz ciągle się patrzeć czy wszystko zbiera a na zakrętach to już całkiem jest przerąbane prasowac wąskim :)

Opublikowano

to zależy po jakim kombajnie i kombajniście PRASUJESZ.

Wiadomo, szerszy lepszy....

ale w przełożeniu na koszty ?? hmm rozmyśl sobie to i rozpisz....

I tak po kombajnie żeby bez wychodzenia z traktoru to trzeba końcówki pokosów poprawić widełkami ręcznie a potem tylko prasować.

pozdro

Opublikowano

Ja mam sipme Farma II z 2 metrowym podbieraczem. Nie ma nic lepszego. Baloty wychodza rowne. No ale tylko od podbieracza to nie zalezy bo np. prasa z walkami lepiej ukreci niz z lancuchem. Ale u mnie szeroki podbieracz to podstawa. Mialem Claasa rollanda 66 co mial podbieracz 1,50m i byla to beznadziejna robota bo nie szlo ani jechac szybciej bo zostawalo siano ani zbierac slomy po Bizonie :) ZDECYDOWANIE SZEROKI :)

Opublikowano

Ja mam przy swojej Krone wąski podbieracz i jakos nie narzekam nie powiem bo czasem przydał by sie szerszy ale jak na moje potrzeby jest ok jesli masz długie siano słome czy siano kiche to nie ma problemu z wąskim bo i tak to po bokach spokojnie wciągnie co do beli to nie od podbieracza zależy tylko od osoby kierującej

Opublikowano

Ja 2 lata temu kupiłem prase Gallignami pasową i z wąskim podbieraczem, oprócz teo że balotki z sianokiszonką były słabo zbite to jeszcze dużo zastawało po bokach bo uciekało z pod podbieracz :angry: sprzedałem ją i w zeszłym roku kupiłem Claas Rolland 46 z 2 metrowym podbieraczem i owijaniem na 2 sznurki :):)

teraz o wiele szybciej mi idzie, kulki są barzdziej i równo dobite i na boki nic mi nieucieka siana :)

Opublikowano

Polecam szeroki podbieracz miałem simpe z podbieraczem 180cm teraz kupiłem claasa variant z podbieraczem 210 cm.

Nie kupuj żadnych małych wtedy będziesz dopiero narzekał.

Opublikowano

Jak jest okazja to bież podbierak jak najszerszy , to nie będziesz miał kłopotu ze zbieraniem słomy po bizonie oraz będziesz miał ładnie zebrane z pola :)

Opublikowano

tylko szeroki... widziałem jak gość się claasem męczył rolladem 46 to aż mi się śmiać chciało ale podbierak 1,4m :) :) :) nie daj się zwieść handlarzowi że 1,4m starczy (jemu owszem bo chce zarobić :)) a w rzeczywistości jednak nie :)

Opublikowano

Ja akurat mam prasę z wąskim podbierakiem (1,40m) i ta szerokość wystarcza do wszystkich prac. Jednak aby czysto zbierać, trzeba mieć wprawe zarówno w odpowiednim grabieniu wałków z podsuszonej trawy ( w przypadku belowania sianokiszonki), jak i spore umiejętności w jeździe po wałkach ze słomy po bizonie. Dlatego z własnego doświadczenia i dla Twojej wygody i komfortu pracy polecam prase z szerokim podbierakiem. Pozdrawiam