Pług w odstawke
-
Podobna zawartość
-
Przez damiandg
Noszę się z zamiarem zakupu agregatu talerzowego i jaki wygrać wał na dość ciężką ziemię żeby rozbijał dobrze bryły. Może polecicie coś?
-
Przez dariusz86
Cześć,
Nigdy się w temat nie zagłębiałem jakoś mocno. Chciałbym się Was zapytać, jaki wpływ na orkę i na ciągnik (czy ma np. ciężej), ma ustawienie łącznika centralnego? Nie chodzi mi o jego wkręcenie czy wykręcenie bo to indywidualna sprawa. Chodzi o to, że łącznik centralny nie jest idealnie równo z wieżyczką pługa. Patrząc na pług z perspektywy operatora siedzącego w ciągniku to wieżyczka jest odchylona podczas orki na prawo. I to całkiem sporo. Nie jest to centymetr ani dwa tylko myślę że ponad 5cm to spokojnie. Rzecz jasna mogę to wyregulować. Muszę odkręcić wieżyczkę i przesunąć ją na mocowaniach w lewo. Tam jest opcja regulacji. Wtedy łącznik się wyrówna. Wiecie, nowy pług dopiero się go uczę. Natomiast tak dla swojej wiedzy pytam, czy taki przekoszony łącznik ma jakiś wpływ na orkę, na jej jakość lub na to czy ciągnik ma wtedy ciężej czy nie ma to żadnego wpływu :). Załączam zdjęcie jak to mniej więcej wygląda. Łącznik centralny po zagłębieniu się pługa, nie jest ładnie w jednej linii z ciągnikiem tylko ucieka dość mocno na prawo. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Przez PiotrW96
Witam, w przyszłym roku chce posadzić około 20 arów ziemniaków obecnie jest łąka 4 klasa ziemi ostatni raz przeorywana w 2016 roku i plan na przygotowanie mam taki o razu zaznaczam że raczej nie chcę się bawić się w glifosaty itp tym bardziej że będą ziemniaki dla siebie.
W sierpniu gdy zbiorę 2 pokos to talerzówka/gruber, siew na poplon rzodkwi oleistej i bronowanie. W listopadzie talerzowanie rzodkiewki obornik i orka. Jak wy to widzicie czy to dobry pomysł? I na sam pierw po zebraniu 2 pokosu lepsza będzie talerzówka czy gruber ?
-
Przez FasolaFasola
Witam.
Potrzebuję zdjęć pielniko-obsypnika Akpil Piel 7 (7 sekcyjny), ponieważ chciałbym zobaczyć jak jest rozwiązanie składania ramy przy tej szerokości, na internecie niestety nie znalazłem zdjęć pielnika 7 sekcyjnego tej firmy.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
Przez kingway
Witam , po qq chciałbym zasiać jęczmień jary . Na zimę zrobione talerzówką i teraz chciałbym to przejechać gruberem Vibro Flex . Myślicie , że to będzie ok ? Czy lepiej orać ? To samo chciałbym zrobić pod łubin przed plon było żyto z tym , że tam jest poplon - rzepak - minimalnie ale jest . Klasa ziemi 5 klasa
-
Rekomendowane odpowiedzi
Ustawienie łącznika centralnego podczas orki
Czytaj dalej »
Ursus C-4011 & pług U-023