Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

ROBERTINHO

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 17.01.2022 o 17:35, kellyq napisał:

Ja chyba topboba przeznaczę na rozsadę, Rambos na wczesny zasiew pod włókninę. Kiedy zaczynacie robić rozsady? Jak się za to zabrać bo pierwszy raz będę robił?

Co od siebie mogę podpowiedzieć rambos ma okres wegetacji ok 95 dni   bizon 75. Przy uprawach wczesnych chodzi o to żeby to zbierać wcześniej po wyższej cenie a nie urobić się i sprzedawać rambosa spod włókniny w czasie kiedy ktoś bizona z siania. Może i rambos ładniejszy i wgl ale jeżeli chcesz sprzedać 6t rambosa po 5 zł a np 3 tony bizona po 10 zł  to przelicz sobie na którą opcję masz większy nakład. Top bób ma 5 dni mniej. Finalnie wyjdzie tydzień różnicy między bizonem a rambosem czy topbobem. Kto handluje to wie jaka jest różnica po tygodniu na tym dziadostwie...

Edytowane przez Kamil92K

Dnia 17.01.2022 o 17:35, kellyq napisał:

Ja chyba topboba przeznaczę na rozsadę, Rambos na wczesny zasiew pod włókninę. Kiedy zaczynacie robić rozsady? Jak się za to zabrać bo pierwszy raz będę robił?

Rambos nie jest wczesną odmianą. ładnie wygląda, dobrze się go robi ale plonu tam nie ma powalającego

Top w poprzednim roku mnie zawiódł mimo że był siany kwalifikatem z toreb

w torbach 5kg ze sklepu też potrafią być zonki 😄 . jak nie ma czym legalnie opryskać bób od grzyba to i ci na plantacjach nasiennych też mają zainfekowane.

chyba że jest specjalny program ochrony dla nasiennych plantacji ? 🤣

w poprzednich latach jeszcze ładne to nasienie mieli chociaż na olx w tym roku to wszędzie poplamiony, połamany a przecież takie odpady później nie schodzą

na zdjęciu ładny piękny przebrany a realu wszystko razem, pogniecione połówki, poplamiony a nawet ten co się ogłosił z pomorza ze wsi czyste co rzekomo z plantacji nasiennej i z certyfikatem glob ...... to nawet z dziurkami sprzedaje

pewnie że warto, w poprzednim roku to co było przykryte a reszta nie to się kolosalnie różniło. przyspieszanie to jedno a drugie to że ten bób ma lepsze warunki pod przykryciem nawet na lepsze plonowanie

teraz agrowłóknina 12,65m ponad 900zł ale cóż poradzić takie czasy

Ja pisałem o p23

Gdzieś tam u was koło Janowa Lubelskiego Modliborzyc ktoś handluje takimi szerokościami od 10m wzwyż ? W mojej okolicy, lublin, urzedów to tylko jeden gość handluje w lublinie ale to takie ma no name. A żeby coś kupić to trzeba gnać na zwoleń i też nie zawsze jest bo tam truskawek dużo mają  w okolicy

Poprzednia wiosna była specyficzna, zimno, później sucho a w takich latach to będzie widać różnicę. Jakby była cieplejsza wiosna to tej różnicy aż takiej nie widziałby .

Kiedyś jak nie przykrywałem a sąsiadka przykrywała to takiego kopa przyspieszania bób nie miała. Al wtedy boby rosły tak jak Bozia przykazała na 1m i więcej przy ciepłej i wilgotnej wiośnie

Edytowane przez racyl

1 godzinę temu, kellyq napisał:

Za 650 idzie wyrwać 19g/m2 tylko odbiór osobisty, ja w tym roku połowę będę przykrywał bo jest różnica bardzo duża tak jak racyl napisał

wyrwać to i taniej idzie ale to nie ma sensu. Kup dobrą polską włókninę a nie jakieś gówno bo Ci się zaraz będzie targało. To że pisze p19 to sobie może pisać.

9 godzin temu, racyl napisał:

Ja pisałem o p23

Gdzieś tam u was koło Janowa Lubelskiego Modliborzyc ktoś handluje takimi szerokościami od 10m wzwyż ? W mojej okolicy, lublin, urzedów to tylko jeden gość handluje w lublinie ale to takie ma no name. A żeby coś kupić to trzeba gnać na zwoleń i też nie zawsze jest bo tam truskawek dużo mają  w okolicy

Poprzednia wiosna była specyficzna, zimno, później sucho a w takich latach to będzie widać różnicę. Jakby była cieplejsza wiosna to tej różnicy aż takiej nie widziałby .

Kiedyś jak nie przykrywałem a sąsiadka przykrywała to takiego kopa przyspieszania bób nie miała. Al wtedy boby rosły tak jak Bozia przykazała na 1m i więcej przy ciepłej i wilgotnej wiośnie

Niestety nie ma nic w pobliżu, mało kto się warzywami zajmuje to nie bardzo jest gdzie kupić

Ja zawsze zamawiam z geocover i nie ma problemu, tydzien czasu i jest na miejscu taka jak sie chce i szerokości duze. Przesyłka w przystępnej cenie. Z tym ze zawsze kupowałem to truskawek, a w tym roku chce jeszcze poeksperymentować na bobie. 

Edytowane przez radian123