Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

ROBERTINHO

Rekomendowane odpowiedzi

-2 i kielkuje? Bajki piszecie! Bób potrzebuje minimum 3 stopni na plusie aby kielkowal.Ja robię rosade i mam 15stopni w tunelu i po tygodniu puszczal kiełki a po drugim wychodzi zielone na wierzch. Poza tym co z tego że się cieszycie że puszcza kiełki gdy nadal on będzie miał zimno i będzie stał w miejscu i niebedzie rósł. Natury nie oszukujmy wszystko musi mieć dana temperaturę aby rosło. Jedynie można pomóc agrowloknina i dodać dwa stopnie więcej i wtedy przyspieszyć wegetacje. Ja jak robię rosade to bób rośnie od lutego do czerwca, to jest 4 miesiące a latem wystarczy 2.5 miesiąca.

Bartek, owszem bób potrzebuje do kiełkowania temp. 3-4 stopni. Ja rozsadę mocze ale nie jest to konieczne bo i tak zaleje to wodą jak wyniosę w tunel więc sobie naciągnie wody. Jeśli sadzisz w pole to nie podlejesz wężem tylko musisz czekać na opady. Moczę bób w garażu gdzie temp jest wyższa, bób po 2 dniach od wrzucenia do wody ma kiełki. Podczas gdy wsadzasz bób w grunt (marzec) temperatury w ciągu dnia są już nawet powyżej 3-4 stopni, a noce zbliżają się do tej temp. Tak więc, w rozsadzie nie zawsze ma sens szczególnie na początku lutego, w marcu jak najbardziej ma sens. Nie chce oceniać bo ile ludzi tyle teorii, dziele się tylko tym co sam widzę. 

Bartek, podesłał byś fotkę swojej płukarki do bobu?

Ziarno ok co 10cm, szer ok 65cm. A sadzonke sadze co ok 30cm. Ziarna wychodzi 180kg zależnie jakie jest duże. W tym roku nabyłem dosyć drobne ziarno więc pewnie wyjdzie ze 150.

Sadzisz po ziarenku na 10 cm czy po 2-3 ziarnka? Jaki miałeś plon przy takim rozstawie wbiegły roku?

Na stronkowca mospilan pierwsza dawka gdy pierwsze kwiatki się pojawią, za dwa tygodnie poprawka i nigdy nie miałem stronkowca. Ewentualnie gdyby mszyca się pojawiła to trzecia dawka ale ostatnio chyba 3lata temu była. Plony od sadzonki 7-8t/ha a jesienią jak dwie to się cieszę. Średnia ok 5t/ha przez cały rok. Zawsze z rozsady mam większą wydajność niż z ziarenka. Co 10cm jedno ziarno, sadzonke robię po dwa ziarna w kubek.

Naturalnie, że chodziło mi o ilość dni, nie załapało spacji pomiędzy - (myślnikiem ;) ) a 2. Więc co by nie było niedomówień - Namoczone ziarna kiełkują znacznie szybciej niż suche. Rozsada ma stałą temperaturę na plusie, podczas gdy nasionko w polu w dzień ma na plusie, w nocy zaś temperatura oscyluje w graniach zera. I dlatego nawet jeśli najpierw posadzisz ziarno w pole, a dopiero np po tygodniu w rozsadę, to i tak szybciej urosną roślinki z rozsady. Co do przesadzania w grunt trzeba je wtedy obficie podlać, bo inaczej ziemia wyciągnie całą wilgoć z sadzonki ;) 

Część osób zaprawia nasiona, a część nie. Jaka jest Wasza opinia i doświadczenie na temat zaprawiania nasion bobu?

Zaprawiać trzeba, jak wszystko praktycznie. Po drugie zaprawianie nie jest jakimś nie wiadomo jak kosztownym zabiegiem. Przynajmniej to podstawowe, więc lepiej wydać parę zł więcej.

Edytowane przez RubenDesiewicz

Co daje to zaprawianie? Wydatek na pewno i co poza tym?

Kupując materiał siewny nie masz pewności czy na nim czegoś nie ma i nie zaprawiając wprowadzisz sobie tego do gleby.. Różne choroby, mikro organizmy lub po prostu możesz mieć je już w glebie, a po sadzeniu wiadomo na co się rzucają. Lepiej dać parę złoty i zyskać plon, niż później zamartwiać się że czemu mi nie urosło. Ja osobiście zaprawiam. Zrób jak uważasz :D

Jaka ziemia u ciebie? U mnie wczoraj popadało.. Ale wjechać się już w miarę da, do sadzenia troche za bardzo się klei.

Też u mnie się kleiła ale z rana glebogryzara i dzięki słońcu i wiaterkowi za godzinę było już fajnie , nie skończyłem dziś to co zaplanowałem bo zdarzenie losowe mi przeszkodziło więc jutro będzie większa mobilizacja i trzeba nadgonić , dziś pogoda była piękna więc na prawdę nie było co czekać i szkoda by było przepuścić , nie widomo co przyniesie kolejny dzień , wystarczy 20minut deszczu i stop na kilka dni może być .