Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

ROBERTINHO

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam panowie wasze boby ? Wyłażą już wam z gruntu ? U mnie z pod włókniny 3 dni na nad ziemia a te z prosto ziemi też zaczyna się przebijać ale sadziłem w błoto i mają trochę cięzko

U mnie z gruntu ma jakieś 2 cm bez przykrywania, ale oprzędzik się rzucił, a ciągle pada i nie ma jak wykonać zabiegu.. Dużą ilość masz przykrytą?

mam przykryte niecałe 10a  siałem  7 marca następny kolo 20 ten z 20 lepiej wyłazi niż ten z 7 , ten wcześniejszy siałem w błoto ziemia która był przykryty była mokra i cięzko mu wyłazić ale to nic wyrównają się ale ten z pod włókniny to ok 1.5 tyg wcześniej wyjdzie ten z ziemi sie przebija a tamten już ma po 4 -6 listków

U mnie podobna sytuacja, ja pierwszy wsadziłem 4 marca i aktualnie ok 2 cm ma. Zmienia się strasznie zbiła, ale wyszło więc jest dobrze.. tylko strasznie długo to trwało. A sadziłem też partię 25 marca, ale zamoczyłem go, to jak byłem na polu to gdzie nie gdzie już coś się przebijać zaczyna.. Ta ziemia zrobiła swoje.

Najlepiej po siewie :P

Ale czy tym stompem to coś da prryskać?

Ja w zeszłym roku pryskałem to niby na początku chwastów nie było bób sobie ładnie wszedł i potem dalej pełno chwastów sie znalazło i 0,5 ha sam ręcznie musiałem wypielić :P

Wtym roku nie będe pryskał :P

A stomp też troszke schamuje wzrost bobu tak samo jak herbicydy w kukurydzy-coś za coś :P

Od razu po posadzeniu.. Na etykiecie jest podane chyba że można max do 2 dni po jeśli się nie mylę.

Ruben co ty pitolisz chlopu. Ja pryskalem bob ponad tydzien po wsadzeniu bo nie moglem wjechac. Nie raz juz tak pryskalem pózno od wsadzenia. A bob uprawiam 15 lat . Czy to stomp czy comand czy afalon. Wiadomo ze jak masz juz masz kła na 2 cm i bedzie sie zawijał do wschodu to oprysk odpada.

Tam kolega pisał ze 10 dni temu sadzil. Powiem tak zobacz co sie dzieje z nim jak z kielowaniem. Jesli dopiero zaczyna kielowac to wjezdzaj comandem . Nic mu nie bedzie.

Edytowane przez Borczok

Ruben co ty pitolisz chlopu. Ja pryskalem bob ponad tydzien po wsadzeniu bo nie moglem wjechac. Nie raz juz tak pryskalem pózno od wsadzenia. A bob uprawiam 15 lat . Czy to stomp czy comand czy afalon. Wiadomo ze jak masz juz masz kła na 2 cm i bedzie sie zawijał do wschodu to oprysk odpada.

Tam kolega pisał ze 10 dni temu sadzil. Powiem tak zobacz co sie dzieje z nim jak z kielowaniem. Jesli dopiero zaczyna kielowac to wjezdzaj comandem . Nic mu nie bedzie.

Nic nie ,,pitole" tylko mówię jak jest napisane na etykiecie.. wiec o co się przypieprzasz bez potrzeby. Ja tak nie pryskałem więc mowie jak jest na etykiecie - skoro ty pryskasz i się nic nie dzieje to to napisz, przekaż a nie przypieprzaj się do mnie o nic.. Spryska za późno i później będzie miał problem bo wejdzie na pole a w polu nie ma połowy bobu.. 

Nie czepiam sie i sie nie spinaj tak. Jesli kazdy by stosował srodki tak jak pitola na etykietech to nic by nie było. Nie mówie że madry jestem we wszystkim bo jeszcze teraz sie ucze i zawsze cos wypadnie nowego co mnie zaskoczy. Wiec ziomek nie spinaj sie tak bo mieszkam od Ciebie 3 km :)

A ja koledze kazałem sprawdzic jak z kielowaniem. Ale jak pisal ze 10 dni temu sadził a bylo cieplo wiec kielki juz napewno ma. Zawsze jest lepiej dziabnać motykolem 3 chwasty jak 20 :D

Edytowane przez Borczok

Jak stosować stomp to zależy od różnych czynników.  Etykieta to etykieta, tam jest napisane zawsze zachowawczo a w praktyce jest to testowane różnie.

Zależy od warunków , generalnie chodzi aby oprysk nie dotarł do nasiona , czyli jak jest sucho to i mi się zdarzało że nawet tydzień po było pryskane , jak jest mokro to raczej zastosować się do etykiety a tam jest chyba do 2- 3 dni po posadzeniu > Tu chyba też niektórzy wsadzali skiełkowany więc powinna się zapalić ta lamka że jest bardziej prawdopodobne że zostaną kiełki porażone zwłaszcza gdy jest mokro lub idzie na deszcz , to wiadomo że wraz z wsiąkaniem ten oprysk zawędruje w głąb ziemi a bób nie jest przecież głęboko osadzony , Tak więc jak widać można tak i siak ale trzeba zwracać uwagę na warunki jakie aktualnie mamy .

U mnie rozsada w fazie pąk/początek kwitnienia, przykryta włókniną i 20cm warstwą śniegu, zaczyna się podnosić , więc przeżyje. Na ten moment straty ok. 20%, głównie połamane. Nie mogę wszystkiego odkryć bo jeszcze śnieg miejscami leży. Siany w grunt i przykryty trochę przyklapany, ale ogólnie ma się dobrze.