Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

ROBERTINHO

Rekomendowane odpowiedzi

co to za ugryzienia ? to robale jakies ?

Pryskałeś na strąkowca jak zaczynał bób kwitnąć?? 

oglawiacie bob jezeli nie widac mszycy? czy to raczej zbedny zabieg?

Bób nie ogławia się ze względu na mszycę (choć to pomaga trochę w pozbyciu się jej) , głównie ogławia się żeby nie rósł wysoki a energię którą ma przeznaczyć w pęd ma skupić na strąkach , czyli szybciej nabierają i są większe . 

Może zastosuj teraz coś o działaniu wgłębnym i systemicznym

jak masz dużo tego co pokazujesz to już częścią można handlować , cena nadal się utrzymuje na tym poziomie co 5 dni temu   :)

Na zdjęciu wydaje się większy niż w rzeczywistości. Brakuje mu jeszcze kilka dni :) Edytowane przez mefiu000

Te dziurki w kwiatach to na 90% robota trzmieli lub dużych owadów zapylających które inaczej nie mogły dostać się do kwiatu. Sprawdzone na własnej skórze. A co do pryskania 2 razy w tygodniu pyretroidami to dla mnie bez sensu ponieważ bób na zdjęciu dopiero  kończy kwitnienie i jeszcze nie ma widocznych zawiązków strąków. Podstawa to częsta lustracja pola a nie pryskanie na zaś

a jak we Wrocławiu? Bo cena cały czas 20 zł i nic się nie zmienia wiec ciekawe co tam się dzieje?

U mnie w łódzkim 28-ulewa, 29-cały dzień padało, 29-ulewa dwa razy, a dziś od południa cały czas równo pada, wody już dużo dużo!

Jest czas wiec można parę fotek wrzucić:-)

post-180001-0-24598100-1464712434_thumb.jpg

post-180001-0-03054900-1464712476_thumb.jpg

post-180001-0-96875400-1464712596_thumb.jpg

Fajnie,że taki deszczyk, u nas dookoła ulewy a u mnie 5 litrów spadło. W łodzi był bober po 20 zł, ale taki jak u kolegi w strąku na zdjęciu, szkoda to temu życia odbierać, miał tego z 15 kg. :D  co do kwiatków to tylko się ciszyć, że takie dziury bo to trzmiele, trzmiel nie pierdzieli się z rozchylaniem kwiatka tylko przegryza dlatego jest bardziej wydajny w zapylaniu od pszczół  :)

Witam, u mnie też bób rośnie na 60 arach, później wrzucę jakąś fotkę. Tutaj kiepsko z deszczem, co dwa dni spadnie parę kropli i na tym się kończy..

Kiedy pryskacie na strączkowa bobowatego? U mnie już przekwita powoli. 27.05 spryskałem i myślę czy nie spryskać jutro dla bezpieczeństwa. Kiedy dokładnie ten chrząszcz żeruje na tych strąkach i nasionach, kiedy składa te larwy w jakim okresie?

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. W jednym miejscu na dosłownie paru metrach kwadratowych mam takie dziwne łodygi i liście. Bób w tym miejscu ma cieniuteńkie łodygi oraz liście takie malutkie i zwinięte w taki prawie rulonik, czego to jest przyczyna? Wszystko rośnie normalnie, a tam mam takie dziwactwa.

To jak spadnie parę kropel to nie tak źle. Ja pryskam jak pojawią się pierwsze kwiaty a potem za 10-14 powtarzam i nie spotkałem u siebie dziurawych ziaren. Tylko pryskam środkiem układowym. Co do skrecenia to ja miałem taki przypadek że jak sąsiad pryskal zboże chwastoksem i wiatr zawial na bob to go momentalnie poskrecalo, żonę u Ciebie też tak było.

No i właśnie obawiam się czy nie zrąbałem bo tyle roboty miałem, że spryskałem go 27.05 na strąkowca bobowatego. Wcześniej jeszcze pryskałem na oprzędzika ale to na początku. I nie wiem czy się nie spóźniłem, bo 27 to już zaczął delikatnie przekwitać. Myślisz że będzie robak czy jeszcze nie?

Co do liści to może na początku rzędów jak pryskałem na chwast to poleciało trochę więcej i stres'a przeżył :D wiec jest ok.