Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w Polsce problemem jest wyłącznie długość łańcucha od producenta do konsumenta, czyli przechwytywanie nadwyżki przez pośredników, innymi słowy brak organizacji producentów, a na kolana może nas jeszcze powalić rolnictwo ukraińskie, z którym konkurencji nie jesteśmy w stanie wygrać na żadnej płaszczyźnie;

odnośnie do cen to w kuj-pom przy ilościach całosamochodowych 4,5-5,5zł/15kg, także oddawanie towaru bez wad poniżej 4zł nie wydaje mi się uzasadnione  

w Polsce problemem jest wyłącznie długość łańcucha od producenta do konsumenta, czyli przechwytywanie nadwyżki przez pośredników, innymi słowy brak organizacji producentów, a na kolana może nas jeszcze powalić rolnictwo ukraińskie, z którym konkurencji nie jesteśmy w stanie wygrać na żadnej płaszczyźnie;

odnośnie do cen to w kuj-pom przy ilościach całosamochodowych 4,5-5,5zł/15kg, także oddawanie towaru bez wad poniżej 4zł nie wydaje mi się uzasadnione  

kolego gdzie w kujawsko pomorskim?? moje na Grudziądz idą po 3zł (vineta) i stale słyszę płacz że tam na giełdzie niektóry sprzedają po 5zł i że strasznie ciężko jest im zarobić.

cena dobrego ziemniaka powinna być zbliżona do maksymalnej ceny transakcyjnej na najbliższym rynku hurtowym i to na gospodarstwie + koszty dostawy (nie tylko paliwo), 

zauważcie jakie w tym sezonie są ceny na zachodzie:   http://ahdbpotatoes.cmail2.com/t/ViewEmail/r/95A18C4DA56149E22540EF23F30FEDED/7C88D12075913C2D20B193FBA00ED1DB

https://www.eex.com/en/market-data/agricultural-commodities/potatoes/european-processing-potato-futures#!/2016/12/09

W tamtym roku opłacało się potrzymać, zimą kupowałem a swoje przytrzymałem i poszły po 15-16zł za worek w najlepszym okresie. Ale w tym roku swoje sprzedaje cały czas, zostało się jakieś 100 ton i dopóki tego nie sprzedam to ani worka nie kupię.

Z ceną może być różnie ale ogólnie jest tego towaru od cholery. Możliwe, że coś zdrożeje ale nie liczyłbym na cenę maksymalną wyższą niż 0,40zł na miejscu.

Edytowane przez Badylarz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v