Kury zielononozki
-
Podobna zawartość
-
Przez Staszek720
Witam
Chciałbym się zapytać o najlepsze rasy kur niosek
które znosiłyby jaknajwięcej jaj.
Obecnie mam 70-80 sztuk kur i ok. 20 jajek dziennie, to według mnie
jest trochę mało szczególnie w tym okresie. Rasy nieznam którą mam
ale zawsze kupuje w w okolicach maja kurki-1-dno dniowe.
Czytam na forum że u niektórych osób , kury się niosą " wspaniale"
-moje kurki mają jak w "Raju" Lecz nie okazują za bardzo wdzięczności
-dostają pszenicę,pszenżyto,kukurydzę śrutę, ziemniaki, od wiosny do
póżnej jesieni mają naokrągło zielonkę; trawę, codziennie świeże pokrzywy
im dostarczam,a w okresie zimowym suszoną pokrzywę, również mają
miejsce do biegania, grzebania itp.
Mam więc prośbę do osób które znają się dobrze na tych sprawach o
odpowiedż , jakiej rasy szukać ażeby wysyp jaj dziennie był jaknajwiększy
i jak wogóle karmić taką rasę ( jak z paszą ) i wogóle.
Zastanawiałem się nad Zielononóżkami ale z tego co czytam to chyba
muszę zrezygnować.
Pozdrawiam
-
Przez rafal6930
Cześć, chciałem zapytać was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
Powierzchnia kurnika, oświetlenie, temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
- jaka może/powinna być ilość kur na m^2
- doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
-jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
-jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
- jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
Pozdrawiam
-
Przez Karolano
Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
-
Przez Konrad1934
<p>Witam. Mam do Was pytanie czy hodowla ok 200 kur niosek jest opłacalna? Ile ha pola potrzeba, aby wyżywić tą ilość kur? I czy kurnik o wymiarach 9x4x2.5 (dł. szer. wys.) pomieści tę ilość? Pozdrawiam. </p>
-
Rekomendowane odpowiedzi
Małe gospodarstwo poza miejscem zamieszkania
Czytaj dalej »
Kury
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się