Skocz do zawartości

wóz paszowy do rozrzucania trocin

majkel207

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuję rozrzutnika do rozrzucania pasowego trocin, przed założeniem plantacji w wyorane bruzdy i już w owocująca plantacje jako ściółka, taki rozrzutnik produkuje Induma, ale jest on bardzo drogi a używek się nie spotyka:

http://www.msort.pl/rozrzutnik-nawozow-organicznych-jednostronny.html

przy przeglądaniu filmików na YouTube w komentarzach ktoś napisał, że można do tego użyć wozu paszowego i faktycznie niektóre mają podobną budowę, a to ten filmi gdzie do rozrzucania podłoża po pieczarkowego użyto chyba wozu paszowego

maszyny bym używał także do rozsypywania podłoża po pieczarkowego, doradzicie czy wóz paszowy się do tego nadaje,  dla mnie ważne żeby nie był zbyt szeroki, maks 2m, a najlepiej koło 1,5m i niezbyt skomplikowanej budowy, widziałem wozy samozaładowcze, można w ten sposób ładować trociny czy podłoże po pieczarkowe? widziałem, że wozy paszowe mają nie tylko transporter ale i inne systemy rozrzucania, doradźcie jaki będzie dla mnie najlepszy, coś takiego mi się rzuciło w oczy ze względu na szerokość i cenę:

http://olx.pl/oferta/woz-paszowy-paszowoz-do-obory-chlewni-sadow-1-50m-waski-strauman-kuhn-CID757-IDetO65.html#b899babacf

Edytowane przez majkel207

też nad tym myślałem, są nawet gotowe przystawki:

http://olx.pl/oferta/przystawka-do-rozrzutnika-do-podsypywania-trocin-pod-borowki-CID757-IDe8MGz.html#b4d0e316c6

ale ja nie mam takiego rozrzutnika, taki rozrzutnik jest trochę szeroki i wolałbym żeby transporter był z przodu żeby było dobrze widać, gdzie lecą trociny, więc nie wiem czy się opłaca kupić rozrzutnik przerobić go i jeszcze nie być do końca zadowolonym

Trociny i podłoże popieczarkowe to zupełnie inne substancje i inaczej pracują w maszynie. Zależy też w jakiej uprawie ma być rozrzucane, na jaką szerokość, grubo czy cienko. Mam jakieś tam doświadczenie. Mam do sprzedania wóz paszowy 24 m sześcienne - doskonały do trocin. Uprzedzam, że cena powyżej 50 tyś. 

głównie byłby do trocin, podłoże po pieczarkowe to przy okazji, w tym filmiku niżej ładnie idzie podłoże po pieczarkowe paszowozem,a twój kolego wyżej jest dla mnie za wielki i za drogi

nad tym z linku niżej się zastanawiam, jest wąski, nisko ma podajnik, tylko że ma inny podajnik nie transporter tylko jakiś walec ze ślimakiem i w opisie jest napisane, że ma dmuchawę, nada się to do trocin?

http://olx.pl/oferta/woz-paszowy-paszowoz-do-obory-chlewni-sadow-1-50m-waski-strauman-kuhn-CID757-IDetO65.html#f5b7223268

ma ktoś jakiś filmik jak pracuje taki paszowóz? z takim systemem podawania

Edytowane przez majkel207

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez xzibit0000
      Witam. Waga od jakiegoś czasu ma swój świat. A wczoraj jak już był załadowany to wartości potrafiły skakać od-3000kg do +3000kg 
      A teraz mi się wyświetlił error i nie wiem gdzie szukać przyczyny.

• Przez bauer51
      Witam kuzyn planuje zakup paszowozu 14m3 i ma okazję kupić paszowóz samojezdny Strautmann Verti Mix 1400 Double z 2009r czy lepiej za te pieniądze kupić paszowóz do ciągnika np. euromilka czy kuhna. Może ktoś ma ten paszowóz i chciałby podzielić się opinią. Mi osobiście coś się nie paszowozy tego modelu są tak niskiej ceny być może ten model ma jakąś wadę fabryczną
    • Przez ceston
      Witam tak się zastanawiam jak wygląda sytuacja sypania z paszowozu prosto na łyżkę? Czy bez przerabiania jest to możliwe czy wysyp jest za nisko? Mówię o łyżce od tura a nie od małych ładowarek.chodzi o pojemność 8-12 m3
    • Przez KUBA989
      Witam,mam pytanie rozglądam się za wozem paszowym i mam na oku strautmann Verti Mix 900 i posiada on przekładnie jedno biegową i tutaj moje pytanie czy c 360 da radę z nim pracować? I czy ktoś użytkuje taki z taśmą wyładowczą, i posiada jakąś opinię. Pozdrawiam 
    • Przez szymczak
      Falke mix 8 
      Jestem użytkownikiem od prawie roku więc myślę, że mogę już się wypowiedzieć na jego temat, a sam potrzebowałem na jego temat trochę informacji i opinii, a ich nie znalazłem.
      Zaznaczam, że jest to mój pierwszy paszowoz więc nie mam większego porównania.
      Odnośnie wyposażenia dodatkowego posiadam oczywiście obowiązkowo jak do c360 przekładnie redukcyjną, dodatkowe ramię wysypujące paszę, wałek szerokokątny. 
      Ogólnie z maszyny jestem bardzo zadowolony, najmniejszej awarii nie miałem i odpukać nie widzę rzeczy która mogłaby się popsuć w ciągu najbliższych kilku lat. Maszyna wykonana bardzo solidnie. Z suchych danych, które rzucają się w oczy to chociażby grubość ściany 8mm, gdzie najczęściej w porównywalnych wozach innych firm są 6mm. No i samo wykonanie: nie znalazłem do tej pory nawet jednej ostrej krawędzi, jakiegoś niedoszlifowanwgo elementu o który możnaby sobie rękę skaleczyć. 
      Co do współpracy z ursusem c360... Daje sobie radę, ale widziałem opinie że ma lekko. No nie ma lekko... Przy mieszaniu powyżej 1,5t paszy przełączam wałek przez biegi, podobnie jeśli trzeba pociąć całą belę sianokiszonki. Na co dzień mieszam z połowy beli, więc cięcie sianokiszonki jadę na normalnych obrotach wom. Później przełączam na 2 przez biegi. Samo mieszanie to już jest moment, byle sianokiszonka dobrze była pocięta. Cała procedura trwa u mnie najczęściej 35-40min. Moim zdaniem zakładając odpowiedni ciągnik, czyli o mocy myślę 80-90KM i mieszając wszystko bez włączonego reduktora bez problemu czas wymieszania zejdzie poniżej 20min. 
      Oczywistą zaletą maszyny w niskich pomieszczeniach jest jej wysokość. Szukałem paszowozu max 2,4m wysokości i konkurencja oferowała 7m^3. Tutaj jest 8m i coś koło 2,25 wys, czyli zostaje na przyszłość jeszcze 15cm na nadstawkę w razie potrzeby 😋 a dzięki stosunkowo dużej szerokości mam w budynku gdzie wyrzucam na dwie strony bez wielkiego podgarniania paszy po jednym przejeździe.
      Do tego wszystkiego są firmowe przekladnie i wały firmy Comer. Noże na slimaku mam podstawowe, a mimo to w mojej ocenie jeszcze ostrzenia nie wymagają. Gwarancja 3 lata, konkurencyjna cena zakupu, świetny kontakt z firmą to też plusy. 
      Jeśli chodzi o minus to do tej pory mogę tylko o jednej rzeczy powiedzieć. Koszt obowiązkowej wymiany oleju w przekładni głównej jest w mojej ocenie ostro przesadzony. Na szczęście tylko jeden raz trzeba wezwać serwis, kolejne wymiany można robić samemu.

• Dodaj nową pozycję...
v