Skocz do zawartości

Agregat uprawowo-siewny 3m pootrzebna pomoc

avoid25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam kupić agregat i siewnik na dofinansowanie z PROW w tym roku. Pojeździłem trochę i muszę przyznać, że nie wiem co wybrać. 

Dodam, że brona do 180 km i siewnik na dość dobrym wyposażenieu (ścieżki, znaczniki hydr. do pionu, hydr. regulacja docisku redlic, redlice talerzowe, koła dogniatające oraz podstawowy komputer). Siewnik będzie używany od rzepaku poprzez zboże aż do grochów.

Na początku myślałem o Amazone KE super i D9 Super lecz wczoraj sie dowiedziałem od rolnika, że na grochy nie jest dobry.

Oglądałem Sulky Brone 3000.19 oraz siewnik Tramline SE i muszę przyznać, że wykonanie jest na wysokim poziomie.

W grę wchodzi jeszcze Pottinger brona Lion 3002 i siewnik Vitasen 302. Zestaw też fajny i solidny.

Teraz główne pytanie do urzytkowników. Jak je oceniacie? Co wybrać? Wiem, że sylky w polsce jest jeszcze mało znany.

Liczę na waszą pomoc. Dzięki

jeśli zamierzasz siac rzepak to zastanów się nad wałem gumowym... rzepak trzeba siac płytko, wał musi dość dobrze ubić ziemie... co do siewnika bierz z talerzowymi redlicami i kolka kopiujace przed i za redlica dzięki czemu ustawisz sobie plytki wysiew do rzepaku a do grochu czy zboza zglebisz i będzie elegancko....

zestaw  nie do zdarcia  to  brona    RABE +   siewnik Amazone     lub     brona Kuhn  HKD albo kverneland   

cod osiewnika tote które wymieniłeś  lub Kongskilde jeszcze   albo kuhn    Agro masza sobie podaruj  Jest nie precyzyjny zwłaszcza jeśli chodzi o rzepak 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was miał przyjemność podłączać GPS do sterownika Lemken LGT-570 na oprogramowaniu Soitronic 1.20 z anteną GPS, lub z jakimś urządzeniem wysyłającym sygnał GPS?
      Wg instrukcji przyjmuje sygnał GPS po kablu szeregowym, ale obudowa LGT-570 nie ma portu rs-232 tylko kilka okrągłych.
      Zastanawiam się czy jest opcja podpiąć się do trimble gfx-750, tak samo jak podpiałem sterwnik Hardi HC5500 po kablu rs-232
      Macie jakieś doswiadczenia w takim temacie?
    • Przez Poznaniak
      Podpowiecie  co pokoleji zrobić w vitasem 3m na redlicach z komputerem , aby rozszerzyć rozstaw ścieżek technologicznych o jedną redlice z obu stron.
    • Przez frycu13
      Witam poszukuję tabeli wysiewu czy też jakiejś instrukcji  do sienwika amazone ed 451-k
    • Przez Marcin06
      Witam, 
      Mam problem ze swoim Poznaniakiem rok 2005. Coś mu odwaliło dosłownie w tym sezonie. 

A maiwnowiwcie zawsze zboze siałem na skali od 19-23. W tym roku przy próbie kręconej (korba jak co roku) norma wysiewu ok 160kg a na skali 31-33. Ale waga się zgadzała to w pole.
      Po wysianiu 400 kg (kwalifikat) więc na pewno tyle wydawało się, że coś dużo wychodzi. Po przeliczeniu pola wyszło około 270 kg/ha.
      Próbę zrobiłem kołem dla sprawdzenia, wyszło około 380 kg/ha 

Po ustawieniu siewnika na 170 kg, poprzez próbę kręcona koła (skala na 14)
      Po kilku przejazdach sprawdzenie jak tam wychodzi, znów próba poprzez koło a tam 100kg 

Mial ktoś podobny problem? 
      Z wierzchu wszystko wygląda dobrze, pozostaje przekładnia 
  • Dodaj nową pozycję...
v