Skocz do zawartości

stacyjka do ciagnika jaką wybrać?

Stats

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Poradzicie mi jaką stacyjkę kupić do ciągnika?

Szukam stacyjki żeby miała trzy podstawowe opcje:

1- włączenie odbiorników

2-grzanie świec

3-uruchomienie zapłonu ( start)

No i jeszcze jedną ważną rzeczą fajnie żeby ta stacyjka nie miała wejść na wsuwki tylko kable przy stacyjce skręcane na śrubki, bo słyszałem już od nie jednej osoby że takie wsuwki potrafią nie łączyć lub się przepalać.

Nie pytajcie o markę  ciągnika bo powiem tylko że to marka Sam:)

pozdrawiam.

Ta sama co w MF siedziała w Starze i jest właśnie na wsuwki ale w starze nic się nie działo, ale jak kolega pisze wcześniej grzanie zrobiłbym na oddzielnym przycisku + przekaźnik bo niby w jakim celu używać grzanie latem?

Edytowane przez Sadek

Szukasz rzeczy niemożliwych i nie wiadomo po co.

Nie znajdziesz stacyjki aby miała w sobie grzanie a rozruch był na oddzielnym przycisku.

Grzanie świec wcale nie musi się załączać latem, wystarczy czujnik temperatury oleju i problem znika.

Przekaźnik też nie jest potrzebny do świecy żarowej, wystarczy przycisk który faktycznie wytrzymuje obciążenie styków 30A.

Styki przy stacyjce wypalają się jak instalacja jest zrobiona niedbale i po dziadosku z nieprawidłowo dobranymi zabezpieczeniami albo całkowitym brakiem.

Jeżeli chcesz z przykręcanym to nie widzę problemu aby zasilenie i wyjście na świecę zrobić skręcane na oczko, brak tylko w konektorze 9 mm wywiercić otwór i już jest solidnie. Lub zrobić tak aby stacyjka sterowała przekaźniki i wtedy stanie się niezniszczalna elektrycznie.

powiedzmy że chcę stacyjkę która będzie miała zadanie włączenie odbiorników a następnie rozruch silnika :

podpowie ktoś jaką fajną i trwałą stacyjkę wybrać??

jeśli chodzi o grzanie świec z przycisku podpowiedzcie jaki przycisk i skąd będę wiedział, naciskając przycisk czy świece się już zagrzały jak długo go naciskać (trzymać) przed rozruchem?

można zamontować jakąś kontrole która będzie wskazywała że świece są już zagrzane??

pozdrawiam

Grzanie świec wcale nie musi się załączać latem, wystarczy czujnik temperatury oleju i problem znika.

Fakt z tym czujnikiem to dobre rozwiązanie, ale przy C-330, C-360-3P oraz widlaku gdzie siedzi silnik 3p takiego czujnika nie zaobserwowałem, szczerze mówiąc nie sprawdzałem przy samochodzie jak to wygląda.

rozumiem że przytrzymanie kluczyka na drugiej pozycji powoduje nagrzanie świec ?

i to ode mnie zależy jak długo będę trzymał kluczyk na pozycji 2 tak długo będą grzały się świece?

i po pozycji 3 rozruch silnika kluczyk wraca do pozycji pierwszej i świece już się nie grzeją?