Skocz do zawartości

Dofinansowania MR Dotacje itp. Bez wykształcenia rolniczego???

jakub603

Rekomendowane odpowiedzi

witam :-) Mam taki problem ze chciałbym zostać rolnikiem pracować na gospodarstwie bo poprostu to uwielbiam ale problem jest w tym ze nadszedł czas aby wybrać szkołę ponadgimnazjalną i niestety nie mogłem iść w stronę zawodu rolnictwa ponieważ szkoła ta jest dosyć daleko i nie ma żadnego autobusu. No i wybrałem sobie zawud Hydraulik. I mam właśnie takie pytanie czy po skończeniu tej szkoły jak będę miał 18 i bym przejol gospo po ojcu to mam jakieś szanse aby dostać jakieś pieniądze na modernizację gospodarki itp lub premi na MR. musze robić jakieś kursy czy coś?
Pomożecie? Bo nie mam o tym zielonego pojęcia.

tak, nie będzie uni nie będzie dopłat ludzie będą snopowiazałkami wiązać słomę w żniwa zwozić do stodoły pod samo kalenice a  potem cepami młócić w zimie. weż przestań już...... ja ci powiem że za kilka lat może dojść do tego że każde pracę polowe będą sterowane z domu ciągnik sam pojedzie opryskać pole zresztą już tak jest więc nie gadaj że nie będzie uni bo 10 lat temu nie każdy miał DVD a dziś pendrive to już przeżytek....

W mojej okolicy jest masa szkół zaocznych o profilu technik rolnik, dwa lata, zjazd co drugi tydzień, egzamin na koniec i masz papier w ręku. Tą szkołą co ja chodziłem oferowała internat wyżywienie że ludzie byli z daleka. CKP Pszczela Wola polecam i można było się sporo nauczyć.

ok dzięki za odpowiedźi :-) A co będzie dalej to się już zobaczy mam nadzieje ze jakoś uda mi się
A i mam jeszcze pytanie. kiedyś w internecie przeczytałem ze gdy będę płacił KRUS przez chyba 5 lat to mogę dostać jakieś pieniądze? ktoś coś o tym wie?

Wydaje mi się, że opłacanie KRUS-u przez 5 lat daję Ci tylko status rolnika i jest to uznawane zamiast wykształcenia przy młodym rolniku. A co do wypowiedzi "wojtal24" to może mieć rację wystarczy oglądać TV a jeśli Unia by się skończyła nie oznaczało by to powrotu do snopowiązałki i cepa.