Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cena na bank będzie ok :P  Gorzej z plonem..nigdy nie sprawdzałem uszkodzeń mrozowych w malinie letniej w lutym, obejrzałem gościa na yt jak przecina Glena w miejscu pękania pąków.. No i mam podobnie jak ów gość- brązowe przebarwienia w pąkach głównych głównie w dolnej części pędu. całą nadzieja w pąkach zapasowych. W Laszce zieloniutko

Opublikowano

Jakie macie plany co do nawozów? Szukam alternatywy zawsze na sam początek przed rozpoczęciem wegetacji rzucałem yare complex aktualnie w okolicy brak no i cena 5tyś za tonę nawozu. Poszukuję rozwiązań z jakim nawozem mogę rozpocząć nowy sezon

Opublikowano (edytowane)

Teraz z nawozami yare complex  jest problem to faktycznie kto nie ma kupionego to ma mega problem .

Zwykłego nawozu nie kupiłem jak saletra , ale yare mam kupioną w sierpniu to jeden problem z głowy jest .

NPK trzeba  stosować jak ultra . Lub płacić 500 zł za 100 kg .

W Zamościu u Kuczyńskiej Yara 400 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
12 godzin temu, mus napisał:

Jakie macie plany co do nawozów? Szukam alternatywy zawsze na sam początek przed rozpoczęciem wegetacji rzucałem yare complex aktualnie w okolicy brak no i cena 5tyś za tonę nawozu. Poszukuję rozwiązań z jakim nawozem mogę rozpocząć nowy sezon

ja kiedyś stosowałem zwykłe polifoski,  zdarzył sie tarnogran i nie widziałem jakichś negatywnych skutków. 

• Like 1
Opublikowano

Kilkanaście lat temu rozmawiałem ze starym Agronomem na temat uprawy malin i nawożenia .

Jak wiadomo w latach 70 nie było tylu nawozów jak jest obecnie na rynku a maliny i truskawka były uprawiane .

Wypowiedzi starego Agronoma można stosować wszystkie nawozy byle nie na wiosnę na jesieni lub Luty .

dany wymysł nazw nawozów to tylko zagrywka firmy nowa nazwa nowa cena .

To jak z witaminami dla człowieka w reklamach telewizji .

Opublikowano (edytowane)

Florovit Agro Complex 25 Kg NPK 12-11-18

80,00 zł    

(80,00 zł opak) a można zdobyć za 70 zł .

Skład nawozu:

Nawóz WE Nawóz NPK (MgO +SO3) 12,0 – 11,0 – 18,0 (3,5 +16,0) z borem, żelazem, manganem, cynkiem.

12,0% (N) azot całkowity; 4,3% (N) azot amonowy; 7,7% (N) azot amidowy; 11,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 7,1% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 18,0% (K2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 3,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 16,0% (SO3) trójtlenek siarki całkowity; 0,03% (B) bor całkowity; 0,5% (Fe) żelazo całkowite; 0,12% (Mn) mangan całkowity; 0,04% (Zn) cynk całkowity. Niska zawartość chlorków.

Po co przepłacać za YARE .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Kilkanaście lat temu rozmawiałem ze starym Agronomem na temat uprawy malin i nawożenia .

Jak wiadomo w latach 70 nie było tylu nawozów jak jest obecnie na rynku a maliny i truskawka były uprawiane .

Wypowiedzi starego Agronoma można stosować wszystkie nawozy byle nie na wiosnę na jesieni lub Luty .

dany wymysł nazw nawozów to tylko zagrywka firmy nowa nazwa nowa cena .

To jak z witaminami dla człowieka w reklamach telewizji .

ja to mam wręcz wrażenie, że im bardziej chce maliną dogodzić tym mam gorszy towar. Kiedyś na początku przygody z malinami opryskałem tylko opryskiwaczem polowym ze 2-3 razy, potem z raz pożyczonym plecakowy, i tyle było zabiegów a maliny były bardzo ładne. 

co do nawozów kupiłem poli start po 3100 i nie wiem czy jeszcze jutro nie pojadę kupić z tony albo 2

Opublikowano (edytowane)

no a ile chciałbyś mieć malinę w tym samym miejscu polononez to nie wiem czy 4 lata może rosnąć w jednym miejscu

te odmianą to nie ja jak polana. zresztą wszystko zależy jak sie prowadzi plantację

Dnia 11.02.2022 o 18:03, thor1984 napisał:

ja to mam wręcz wrażenie, że im bardziej chce maliną dogodzić tym mam gorszy towar. Kiedyś na początku przygody z malinami opryskałem tylko opryskiwaczem polowym ze 2-3 razy, potem z raz pożyczonym plecakowy, i tyle było zabiegów a maliny były bardzo ładne. 

co do nawozów kupiłem poli start po 3100 i nie wiem czy jeszcze jutro nie pojadę kupić z tony albo 2

Jeśli mówisz o tych samych malinach to może one w jednym miejscu długo rosną i tak jak nie dbałeś regularnie o nie to teraz są zainwekowane i nic im już nie poradzi. ja też tak mam że o malinach się zapomina i później próbuje się sumienie zagłuszyć i się więcej nawozu, odżywek daję a malina wcale nie jest taka jak trzeba

Na jesieni będę zakładał parę nowych rządków pod opryskiwacz koszowy z nadmuchem na podnośnik do c-360. Jaki byłby w miarę dobry rozstaw ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Mam pytanko co do uprawy maliny jesiennej na zbiór powtarzający , czy na drugi rok zostawia się wszystkie pędy czy tylko część? czy taka uprawa w gruncie ma rację bytu czy to tylko w tunelu. no i czy potrzeba słupki?

Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

Mam pytanko co do uprawy maliny jesiennej na zbiór powtarzający , czy na drugi rok zostawia się wszystkie pędy czy tylko część? czy taka uprawa w gruncie ma rację bytu czy to tylko w tunelu. no i czy potrzeba słupki?

Wszystkie pędy mniej więcej 10/mb możesz śmiało działać w gruncie. Co do słupków to zawsze lepiej się prowadzi malinę. 

Opublikowano
11 godzin temu, marian7k napisał:

Jak stosować nawozy posypowe pod malinę jesienna wg zaleceń producentów. Dawka na ha to liczy się całe pole czy np. 1 do 1,5m szerokości rzędu.

Chłopie gdzie takie szerokości  rzędy 🤣 wyjdzie dzicz i dziadostwo

Przy tych cenach nawozów to tym bardziej nikt nie znajdzie się co będzie sypał nawóz po całości plantacji 😄 Tak naprawdę to nie kompletnego sensu

Opublikowano
11 godzin temu, marian7k napisał:

Jak stosować nawozy posypowe pod malinę jesienna wg zaleceń producentów. Dawka na ha to liczy się całe pole czy np. 1 do 1,5m szerokości rzędu.

Zawsze podaje się dawkę na hektar opryskiwacz czy wysiewany.

Na 1 ha masz przykładowo 0,4 ha powierzchni malin więc teoretycznie na ten obszar podasz dawkę na ha x0,4.

I pas szerokości 1,5m jak najbardziej wskazany , bo roślina sięga korzeniem dalej jak wyobraźnia racyla🤭

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, racyl napisał:

Chłopie gdzie takie szerokości  rzędy 🤣 wyjdzie dzicz i dziadostwo

Przy tych cenach nawozów to tym bardziej nikt nie znajdzie się co będzie sypał nawóz po całości plantacji 😄 Tak naprawdę to nie kompletnego sensu

a widział Ty to https://www.sadyogrody.pl/owoce/101/serbscy_plantatorzy_zacieraja_rece_ceny_malin_beda_wysokie,29488.html?fbclid=IwAR0LiFi1ocYr_98LNtX1PgnOYBhg8sZZeJB1LCU1w2zzrd3in6okJLLCgW8

Nie ma wyjścia trzeba sypać 🙂. Poli start kupiona po 3100 

Opublikowano

widziałem, pożyjemy zobaczymy.

Ja mam do wyboru fertimax, polifoska start i florowit complex i sam nie wiem na co się zdecydować bo mam wszystkiego po trochu kupione a formy w nich azotu są różne

3 godziny temu, Agrest napisał:

Zawsze podaje się dawkę na hektar opryskiwacz czy wysiewany.

Na 1 ha masz przykładowo 0,4 ha powierzchni malin więc teoretycznie na ten obszar podasz dawkę na ha x0,4.

I pas szerokości 1,5m jak najbardziej wskazany , bo roślina sięga korzeniem dalej jak wyobraźnia racyla🤭

Ta twoja wiedza to się zatrzymała kilka lat do tyłu gdzie głoszono że się sypię jedną dawkę do 2 roku w rzędy a w następnych już po całości plantacji 😄

Teraz zupełnie inaczej się żyje i maliny inaczej uprawia i nawozi a tym bardziej te na deser 😄

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Od skrajności w skrajność 😄

powiedz kiedy ostatnio uprawiałeś maliny, truskawki zarobkowo ?

Edytowane przez racyl