Skocz do zawartości

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to lochmann. Wanner też ma i chyba lżej chodzi.

Przystawka jak mówisz blacha która wykorzystuje i załamuje prąd powietrza który poszedł by w świat, ale robi super robotę bo wciska ciecz pionowo w dół.

Jeszcze w Szydłowcu gość robi przystawki z rurami. Też na olx.

Do malin bym nie szukał wynalazków bo duży niski kosz wystarczy.

Do truskawek jest chyba agrola na olx za 24tys

Jeśli o opór lochmanna chodzi to jest naprawdę duży.

Mam 74km i przy rozruchu mocno przysiada, a na drugim biegu wentylatora opór masakryczny i wir w zbiorniku. Ale kamienie na szlace przestawia.

Jakakolwiek przystawka z większym wentylatorem automatycznie będzie więcej powietrza dawać niż mała przystawka od ślezy( 63cm).

Boję się tylko że jak w tych przystawkach bez żadnych przegród , kierownic to wiatr jeszcze mniej równomiernie może być rozłożony na przyspawane rury

Widziałem @Agrest że to tak cenowo chodzi ale na ten moment szukam ekonomicznego rozwiązania do truskawek. po za tym mogę jeszcze zrobić zwykłą fragarię.

Nawet ten mały kosz z dyfuzorami u mnie to trochę stawia opór na rozruchu z c-360

Chcesz powiedzieć Agrest że ten duży kosz od ślęzy jakby był niżej to dawałby radę ?

Zawsze jak niżej to lepiej. W zachodnich kosz jest 40cm nad ziemią, a stara ślęza powyżej 1m.

Duży kosz miał dobrą wydajność skoro kiedyś opryskiwacz sady  w olbrzymiej rozstawie.

Chyba bym wolał zrobić fragarię .

Ciekawe jak sprawdziłyby się końcówki dwustrumieniowe.

Penetracja pod kątem i do przodu i do tyłu

W tych co mam z małym koszem na podnośnik to jest 30cm od ziemi jak stoi na ziemi

Właśnie chodzi mi pogłowie żeby mały kosz zamienić na duży

@Agrest a co myślisz o tych wiatrakach plastikowych o większej liczbie łopatek i innym pochyleniu łopatek ? stosował ktoś u was takie wentylatory ?, dają obiecane minimum 30% więcej powietrza ?

https://allegro.pl/oferta/wirnik-opryskiwacza-sadowniczy-630-9-pilmet-10000177687

kupiłem kiedyś dwa rozpylacze na próbę dwustrumieniowe .

https://allegro.pl/oferta/rozpylacz-dysza-opryskiwacza-albuz-axi-twin-120-03-7901950614?snapshot=MjAyMS0wNS0xOFQwNzozNDoyNy4yNTVaO2J1eWVyO2EzOTE3YjhlYzJlZWMzZmQ0NjZjNWNlODExZDkyZTU5OGI1OGRjNzA1MDg2NTU1ODA4YzhhMDk0ZjI2MTg5YmY%3D

założyłem na zwykłą belkę z filtracją żółtą od tejeta płaskostrumieniówki to strasznie się zapychały. w nich wydatek jest dzielony na dwa i trzeba zajebistą filtrację żeby ich nie zabić

A nie lepsze byłyby takie typowe sadowniki

https://allegro.pl/oferta/dysza-sadownicza-pelnostozkowa-80st-025-atf80025-11416533987

U nas nikt się nie bawi w przeróbki. Każdy albo pokupił nowe z modernizacji albo stare zachodnie.

Mały kosz a duży kosz to ponoć przepaść w ilości powietrza.

Jeżeli byś zrezygnował z zabudowy rurami to w malinach na pewno wystarczy. Wiatr nie może być też za mocny po przedmuchniesz albo połamiesz kruche liście. Zwłaszcza że masz małą miąższość rządka.

Ja używam Atr z albuza.

A dustrumieniuski potrzebują dodatkowego filtra  bardzo gęstego minimum 80 mesh. Montaż 5 minut po przecięciu węża. Dajesz taki na każdą stronę

https://allegro.pl/oferta/filtr-sekcyjny-opryskiwacza-arag-na-waz-12-5-italy-7291794048

15 godzin temu, Agrest napisał:

U nas nikt się nie bawi w przeróbki. Każdy albo pokupił nowe z modernizacji albo stare zachodnie.

Mały kosz a duży kosz to ponoć przepaść w ilości powietrza.

Jeżeli byś zrezygnował z zabudowy rurami to w malinach na pewno wystarczy. Wiatr nie może być też za mocny po przedmuchniesz albo połamiesz kruche liście. Zwłaszcza że masz małą miąższość rządka.

Ja używam Atr z albuza.

A dustrumieniuski potrzebują dodatkowego filtra  bardzo gęstego minimum 80 mesh. Montaż 5 minut po przecięciu węża. Dajesz taki na każdą stronę

https://allegro.pl/oferta/filtr-sekcyjny-opryskiwacza-arag-na-waz-12-5-italy-7291794048

Do malin, porzeczek itp to tam nikt wielkich przeróbek nie robi bo tam jak jest dobry wiatr to wiatr w górę można spacyfikować chociażby przystawką Wijaszki.

Swoją drogą to gość dość się interesował rozkładem wiatru przy pryskaniu opatentował ta przystawkę, zaczął produkować takie oto kierownice

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Gadałem dzisiaj z innymi co się trudnią też opryskiwaczami sadowniczymi to taka przystawka ze stałymi kierownicami jak w twoim opryskiwaczu to kosztuje nawet i 8,5tys a za takie pieniądze to kupi orginalną przystawkę rurową z wentylatorem promieniowym

https://sprzedajemy.pl/opryskiwacz-sadowniczy-przystawka-octopust-nobili-malina-opole-lubelskie-2-e30984-nr59774326

Można spróbować z dużym koszem zawsze to 1,5-2 tys

@Agrest do malin to już jest gotowe praktycznie. do rur to może być mały wiatrak. Ogólnie to te wentylatory w opryskiwaczach na podnośnik to mają małe wentylatory.

Pogadałem trochę z ludźmi i wiem że do rur to musi być wentylator promieniowy bo on tak jakby wciąga powietrze i je spręża a następnie przepycha przez co ma większe ciśnienie na wylocie.

Dzięki ale do truskawek dołożę coś ala fragaria w tym moim opryskiwaczu z powietrzem od góry. Do malin mam drugi opryskiwacz na podnośnik z małym koszem. zrobić coś w stylu przystawki tego gościa żeby nie leciało do góry i tez powinno być dobrze

Jakoś odechciało mi się inwestować w coś nowego w tej obecnej niepewnej sytuacji

Edytowane przez racyl

To są wentylatory z odwrotnym ciągiem. I dają mniej powietrza i stawiają większy opór. Ale zaletą jest że nie zasysają liści I nie zaklejają się oraz nie powoduje takiego zawirowania cieczy i ponownego jej zaciągania jak tradycyjne przystawki.

Tradycyjna przystawka im szybciej jedziemy tym bardziej strumień cieczy jest zaginsny do tyłu i w efekcie przy lekkim wietrze nawet do połowy rzędu nie dobija 

Ja ze swojej strony polecam odwrócony ciąg powietrza, użytkuje już 2 opryskiwacz z odwróconym i do tradycyjnego nie wrócę, co do obciążenia ciągnika, przystawka musi być zrobiona z głową tak aby wentylator się nie dusił, niestety wiodący polscy producenci musza jeszcze trochę dopracować konstrukcję.

Ktoś mi wyjaśni jaki to opryskiwacz sadowniczy osłonowy (tunelowy i reflektorowy) oraz deflektorowy i wielogardzielowy?

Jakiś przykładowy link do takowych opryskiwaczy mógłby ktoś wstawić. Pytam bo w RMG wpisałem opryskiwacz polowy ale może bym zamienił na sadowniczy a takie są punktowane.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

To te droższe😁.

Wielogardzielowy to pewnie wielorzędowy. Np munkhof

http://www.munckhof.com.pl/oferta/opryskiwacz-munckhof-3-rzedowy-rekawowy-mas-3

Ostatnio chyba 300 z dużym hakiem kosztował

Teraz nasz rodzimy Dominiak zaprezentował autonomiczny opryskiwacz. Wystarczy 0,5mln🤭

Deflektorowy to praktycznie przy każdym opryskiwaczu z wentylatorem  mogą napisać