Skocz do zawartości

Rozbiórka części stodoły i przedbudowa - przepisy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam oborostodołę w nie najlepszej formie kryta eternitem, konstrukcja dachu już się rozlatuje, mniejsza połowa tej stodoły to murowana z pustaka obora ze stropem i jedno zapole obmurowane bez stropu, chciałbym rozebrać tą część budynku którą stanowi sama drewniana stodoła z murowanymi słupami, a na części która była oborą i jest murowana zrobić nowy dach i najlepiej zmienić konstrukcję dachu na jednospadowy, teraz pytanie jak to wygląda zgodnie z przepisami, oraz czy takie przeróbki bez zgłaszania tego nigdzie to jakie sankcje za to mogą grozić, oraz czy sama rozbiórka części stodoły musiała by być zgłaszana, czy gdybym na pozostawionej części nie zmienił konstrukcji dachu to było by prościej?

Opublikowano

mam podobnie, z tego co się orientowałem, to w obecnym stanie prawnym najlepiej jak się coś zawali, bo możesz wtedy zgłosić odbudowę, i możesz użyć innych materiałów niż oryginalne, ale i tak przeznaczenie obiektu powinno być te same, remont to z zasady musisz zachować przeznaczenie, i materiały użyte mają być te same lub odpowiedniki... wiadomo nikt Ci nowego eternitu nie każe kupować,

prościej wybudować coś na nowym miejscu z projektem typowym, bo architekci też sobie liczą...

Opublikowano

normalnir musisz zgłosić tak jak pozwolenie na budowę czyli architek geodezja i starostwo i jeszcze w gminie na dzisiejszy dzień z niczym już nie ma żartów ja tak robiłem i jeszcze miałem kontrolę ktoś zglosil

Opublikowano

Rozbiórka -zgloszenie. Zmiana elementów konstrukcyjnych-pozwolenie na budowę. Nawet jak tylko wymieniasz elementy konstrukcyjne to chyba zgłoszenie nie wystarczy. Wszystko sprowadza się do tego jakich masz sąsiadów :) Nadzór budowlany sam z siebie nie przyjeżdża. Jak ktoś zakabluje i wyjdzie, np.: ze cos wymagało pozwolenia na budowę, a Ty tego nie dopelniles, to czeka Cię legalizacja samowoli budowlanej, co kosztuje od cholery, albo nakaz rozbiórki. To samo chyba jeśli tylko zrobiłeś zgłoszenie, a powinno być pozwolenie. Zadzwoń do starostwa to Ci dokładnie powiedzą co i jak.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie,
      Jestem na etapie podłączania nowej instalacji energetycznej i wodnej na gospodarstwie.
      Chciałbym od razu zaplanowac sobie miejsce do mycia maszyn rolniczych, od razu przy jednej robocie można podciągnąć siłę i wodę do takiego stanowiska.
      Jak to macie u siebie rozwiazane? Na co zwrócić uwagę? Co powinno być na takim stanowisku? Jak odprowadzać błoto z takiego miejsca?
    • Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
  • Dodaj nową pozycję...
v