Skocz do zawartości

Przestroga dla "tych z turem"

Spojler

Rekomendowane odpowiedzi

chyba jednak dalej nie czaisz o co chodzi, to nie jest tak że dociążasz tylko tył ta przeciwaga faktycznie zmiejsza nacisk przedniej osi, to tak jak na ławce na końcach ktoś siedzi, gdy ktoś wstanie a na jednym końcu ktoś siedzi to ławka się podniesie w jednym końcu

Zmniejsza obciazenie przedniej osi tylko do chwili zrównoważenia przeciwwagi przez tura, potem wzrasta. Inne zadanie przeciwwagi to stabilizacja i zapewnienie kierowalności

są zabezpieczenia aby ładowacz nie opadł można zamówić zawory kulowe przy siłownikach i po przekręceniu ładowacz nie opadnie, poza tym mam przy joystiku elektrycznym taką funkcje że przed wyjazdem do transportu przekręca sie o 90 stopni i wtedy nie działa. Podczas transportu omyłkowo sie go nie poruszy. Ładowacz czołowy dobra rzecz polecam.

no ale zgadza sie ze przeciwwaga to opcja na rozłożenie proporcjonalne obciążenia na 2 osie to jest na pewno prawda... a faktycznie za szybko napisałem ze nie nie może "odciążyć", mi lepiej pasuje "rozłożyć masę.... "

Kłania sie najprostsze zadanie z mechaniki technicznej - obliczanie reakcji na belce z dwiema podporami i dwie siły przyłożone na jej końcach (przeciwwaga i tur), tak obrazowo ;)

Zorzyk ma racje, choć to raczej skrajny przypadek i musiało by być jakieś ekstremalne obciążenie w chwytaku :)

Mogą być i cztery siły, zależy jak zinterpretować te dwie na końcach belki, bo mogą to być wypadkowe nacisków z jednej strony na tylną oś + przeciwwaga i z drugiej nacisk na przednią oś + tur, także mój błąd bo nieuściśliłem a to właśnie miałem na myśli ;)

Moim zdaniem cztery , dwie następne na podporach(nacisk przednich i tylnych kół)

ahaa widze ze ta fizyka nie jest jednoznaczna w tym temacie i ze kazdy zna jakies inne prawa i liczył inne zadania ;) niech sie wypowie specjalista Ferdek ile jest tych podpór... tak to jest, przytakiwac to kazdy umie...

Oj Panowie kłania się fizyka a szczególnie kinematyka, sił działających na zestaw ciągnik z turem, bo osobno przecież nie ma sensu tego brać po uwagę, w więc siły działające na ciągnik z turem to przede wszystkim siła grawitacji, która przekłada się na nacisk na osie a proporcje z jakimi jest ten nacisk to już inny temat, gdy ciągnik jest w ruchu działają siły bezwładności przy ruszaniu przy chamowaniu w trakcie podnoszenia opuszczania itd itd, ale najważniejsza siła oddziałująca na ciągnik z turem to siła grawitacji (oczywiście zakładamy że ktoś rozsądnie tzn powoli porusza sie zestawem i nie driftuje ;) )

pytacie o dzwignie a więc dzwignia jest jedna, bo przecież ciągnik nie zgina się w połowie, a są dwa punkty oparcia, jeden punkt oparcia to przednia oś a drugi punkt oparcia to tylna oś

w przypadku gdy masa przed przednią osią jest wieksza od masy za przednią osią tzn tylne koła odrywają się mamy dzwignie z jednym punktem oparcia, a więc cała masa ciągnika i tura z zawartością jest na tylnej osi,

przeciwwaga to jest jakby dzwignia z punktem oparcia na tylnej osi i można sobie wyobrazić że z przedniej osi zdejmujemy obciążenie takie jakbyśmy mieli dzwignie z punktem oparcia na tylnej osi, a przednia os to ta sama dzwignia ale z punktem oparcia na przedniej osi

plus do tego masa ciągnika rozłożona w odpowiednich wartościach na przednią i tylną oś

Do Fredka

Zawile napisałeś i nie odpowiada dokładnie rzeczywistości. To że założysz przeciwwagę nie oznacza identycznego spadku obciążenia przedniej osi. Siły występują w różnych punktach tego układu, ani tur, ani przeciwwaga nie są mocowane w jednym punkcie. Nie powinno się tego liczyć jako belke, a kratownicę z dwoma punktami podparcia. Cały czas mam na myśli układ statyczny.

Napisałem zawile, ale chodziło mi dokładnie o to że masa przeciwwagi wysunięta za tylnąoś tyle ile jest wsunięta łużka tura odciąza tyle przednią oś ile odciąża ładunek w łyżce tura tylną oś ciągnika a więc jeśli założymy w przeciwwage tyle ile w łyżkę tura to niemamy zjawiska że na przedniej osi stoi masa całego ciągnik a zture i z ładunkiem a więc zamiast 6ciu ton na przednie osi mamy tyle ile powinno byc a więc normalną masę ciągnika z turem a przeciwwaga równoważna masą i odległoscią od osi dla ładunku w łyżce sprawia że mamy na przedniej osi faktyczną mase ciągnika z turem i ladunku a nie wspina sie cały ciągnik na przednią oś, oczywiście jeśli mamy przeciwwage ciezejszą od masy dzwiganych przedmiotów i oddaloną znacznie z tyłu to mamy odciążoną przednią oś bardziej

Napisałem zawile, ale chodziło mi dokładnie o to że masa przeciwwagi wysunięta za tylnąoś tyle ile jest wsunięta łużka tura odciąza tyle przednią oś ile odciąża ładunek w łyżce tura tylną oś ciągnika a więc jeśli założymy w przeciwwage tyle ile w łyżkę tura to niemamy zjawiska że na przedniej osi stoi masa całego ciągnik a zture i z ładunkiem a więc zamiast 6ciu ton na przednie osi mamy tyle ile powinno byc a więc normalną masę ciągnika z turem a przeciwwaga równoważna masą i odległoscią od osi dla ładunku w łyżce sprawia że mamy na przedniej osi faktyczną mase ciągnika z turem i ladunku a nie wspina sie cały ciągnik na przednią oś, oczywiście jeśli mamy przeciwwage ciezejszą od masy dzwiganych przedmiotów i oddaloną znacznie z tyłu to mamy odciążoną przednią oś bardziej

Jeszcze zawilej, ja ze swej strony chce zwrócić uwagę gdzie jest mocowany tur i jak to wpływa na rozkład sił

Do kogo pijesz?

na pewno nie do Ciebie, od początku wszyscy sie zgadzali ze przeciwwaga odciąza przód... a ja postawiłem antyteze i mimo ze była niesłuszna to wywołała dyskusje o co przeciez tu chyba tak na prawde chodzi, i moim zdaniem wniosek jest taki ze nie jest to tak łatwo i jednoznacznie wyjasnic...

ale popieram teze Ferdka "ku*wa krótko i na temat:

-lepiej z przeciwwagą jak bez;)" Pozdro! ;)