Skocz do zawartości

Kosiarka ze spulchniaczem czy z walcami?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co lepsze tańsze i mniej awaryjne, walce czy spulchniacz, walce przy kosiarce bębnowej chyba nie występują, czy to sienei zapycha w gęstej trawie? i jak to sie sprawdza przy produkcji siana, bo przy sianokiszonce kumpel odchwalic nei moze kosi i od razu rusza w tąłąke z pracą, ale czy taka poszarpana trawa na siano jak wyschnie to nie zostaną same badyle a drobne listki oblecą? jak to wpływa na jakość paszy bo szybciej wyschnięte siano to raczej mniejsze straty?

Jak sie sprawdza ten kondycjoner na nierównych łąkach porytych przez dziki gdzie czesto darń wpadała by na ten szarpacz lub jakaś gałąź lub kołek bo łąki również przy lesie, czy ten spulchniacz jest trwały, bo jak ma się to rozlecieć po 2 sezonach to dzięki.

Jak macie to opisujcie doświadczenia :D

Opublikowano

inaczej, czy spulchniacz w trakcie koszenia daje wiecej tzn bardziej przyśpiesza schnięcie trawy i przyśpiesza zbiór na siano niż gdybym latał po tym następnego dnia z przetrząsarka?

Opublikowano

tak. sam bym chętnie założył spulchniacz. kiedyś przewoziłem trawę z takiego kawałka 12 arów na inne pole i robiłem to rozrzutnikiem bo nie chciało mi sie widłami potem to rozwalać. to co przewiozłem dużo szybciej wyschło niż to co nie było przewożone. spulchniacz działa podobnie do rozrzutnika.

Opublikowano

spoko, napewno przyśpiesza schnięcie, ale ale samasz 1,85 ze spulchniaczem kosztuje 4,3tyś więcej a dyskówka ze spulchniaczem o zgrozo ponad 10 tyś więcej, więc pyatnie, czy nie zrobi tego samego poprostu przetrząsarka za 1 tyś zł z targu, bo przecież nei zawsze potrzeben te przetrząsanie jak się np. kosi słabe potrawie

Opublikowano

he he samasz 2,1 m jak z takiej szerokosci uformuje pokos to musi mieć spulchniacz, ale co z dyskówkami? bo dyskówka bez spulchniacza wyjdzie w cenie 2,1m bębnówki ze spulchniaczem a będzie szersza i mniejszej mocy potrzebuje i napewno będzie trwalsza, to może lepszym rozwiązaniem będzie dyskówka a do przetrząsania w newralgicznych miejscach czy łąkach można dokupić jakiegoś rozpylacza za 1 tyś pln, a po dyskówce pokos jest i tak równomiernie szeroko rozłożony

Opublikowano

W dyskowce pokos jest szeroko rozłożony a więc trawa szybciej podeschnie. Słyszałem, że po dyskowce trawa równiej odrasta, ale czy to prawda nie wiem :D

Interesuje mnie jeszcze sprawa czy spod dyskowej kamienie tak lecą jak spod bębnówki.

Opublikowano

to małe różnice w Samaszu jak tak bo ja zamówiłem KRONE easy cut 280QCV 2,8m spulchniacz regulacja szybkości regulacja docisku, blachy sterujące idealnie na całą szerokość plon zielonki, 4dyski i 2 bębny waga 1150kg cena 10300EURO+VAT a bez spulchniacza w złotówkach 21tys i biorę ze spulchniaczem bo to jest klasa i postęp a nie dziadostwo koszę i zupełnie szybciej schnie oglądałem je w pracy lux i się nie zapycha nigdy

Gość marekfarmer
Opublikowano

mam pytanie takie czy ten spulchniacz spowalnia prace i czy ciężej kosić na przykład żyto czy prędzej nie wybije łożyska itp

Opublikowano

jesli go uzywasz i jest duza trawa bardzo to troche zwolni i zalezy jakie szarpanie ustawisz wieksze czy mniejsze. w malej trawie nie zwalnia predkosci a jezeli nie uzywasz wcale to mozesz smigac szybko jak by wcale spulchniacza nie bylo. czy ciezej to tez zalezy od tamtych czynnikow. po spulchnieniu duzo szybciej schnie i latwiej sie przeraca potem. dotyczy to kosiarki bebnowej z kondycjonerem(spulchniaczem)

Opublikowano (edytowane)

Trawa jest przetrząśnięta bardzo dobrze po tym. Ogólnie w poprzednim sezonie myślałem nad kosiarką 2.1m z allegro nową do 10.000 i chciałem zamontować ten spulchniacz ale posłuchałem opinii o nich (o kosiarkach) i zakupiłem kosiarkę bębnową samasz Z10/4 ze spulchniaczem i nie narzekam.

A tu masz filmik z pokazaniem jak działa ten rozdrabniacz z allegro

http://www.youtube.com/watch?v=9_wPLieni6Y

Edytowane przez andrzeju207
Opublikowano

czy kondycioner w kosiarce można wyłączyć np gdy kosze mieszanki zbożowe żeby nie tracić ziarna ? i czy wtedy nie przeszkadza on w układaniu sie pokosu ??