Skocz do zawartości

MTZ 82 co na jego temat powiecie?

ilovemtz

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 30.08.2024 o 20:23, Skoczek1994 napisał:

Znowu problem z tym ruskim gratem, tym razem zapowietrza się co 20 minut. Wszystkie przewody od zbiornika do filtra, od filtra do pompy nowe filtry również i  co chwilę to samo. Szlak mnie już trafia wszędzie sucho nie widać żeby łapał powietrze a dziś w kosiarce 5 razy się zapowietrzył. Może ktoś coś doradzi bo już tracę nerwy do tego ciągnika... 

IMG20240707183223.jpg

Wywal ten filtr wstępny z prawej strony motoru. Daj nowy przewód od zbiornika, przed pompą wtryskową załóż filtr przezroczysty na przewodzie i obserwuj. Jeśli po odpowietrzeniu będą bomble powietrza to wiadomo ze za powietrza się na lini zbiorniki-filtr.

Np filtron ps822/2

5 godzin temu, jahooo napisał:

Tam nawet nie ma uszczelki, tylko blacha przykręcona do bloku, bo tam nic nie ma, chyba, że brok od wałka rozrządu ci wypadł, to niestety, trzeba ciągnik rozjeżdżać

jeżeli tak to chyba dopiero zimą się za to zabiorę 

3 minuty temu, Skowron16 napisał:

jeżeli tak to chyba dopiero zimą się za to zabiorę 

często z tyłu silnika leci spod głowicy jak wypchnie oring w uszczelce i może tam się objawiać, zerknij wyżej, czy spod głowicy nie leci ze smarowania klawiatury

1 godzinę temu, jahooo napisał:

często z tyłu silnika leci spod głowicy jak wypchnie oring w uszczelce i może tam się objawiać, zerknij wyżej, czy spod głowicy nie leci ze smarowania klawiatury

podczas pracy silnika widać dokładnie że to z tego miejsca wypych olej

Sylu93 napisał:

A mi panowie po remoncie skrzyni wypycha tą dźwignie i wyskakuje złów zajac. Mechanik powiedział że to się dotrze ale strasznie mnie to irytuje i jeżdżę cały czas na zajacu mam podłożony drewniany klocek. Co mogło pójść nie tak?

bieg wyskakuje ale się dotrze 😁 może ten sam mechanik znajomemu robił bo też mu biegi wyskakują po remoncie 🫤

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol19920
      Witajcie, jaka może być przyczyna nierównomiernego zużycia tulei silnika? Pierwszy i ostatni stan bardzo dobry, ładnie widoczne rysy honownicze. Natomiast środkowe dwa  praktycznie już nie widać śladów po honowaniu. Przebieg lekko ponad 3000tys godzin Belarus 1025.
    • Przez Mtz82_1991_92
      Witam, proszę osoby znające zagadnienie o pomoc, doradę oraz wyjaśnienie jak to do końca działa.
      W poprzednim tygodniu kolega przerobił mi wspomaganie w MTZ 82 i zdemontował całe stare wspomaganie i założył orbitrol z nowym zbiornikiem. Wspomaganie śmiga, ale w teraz nie mam blokady tylnego mostu. Czy da się domontować blokadę hydrauliczną, bo w tej chwili rurka od blokady jest odłączona (na tym gumowym połączeniu zaślepiono).
      Czytałem inne posty i ktoś doradzał, aby wpiąć się trójnikiem w zasilanie orbitrola i poprzez elektrozawór hydrauliczny połączyć zablokowaną rurkę i wróci blokada. Czy to dobry pomysł?
      Zawór elektryczny 2/2 jest jednokierunkowy i on powinien łączyć zasilanie z pompy na membranę blokady. Czy ciśnienie z pompy nie będzie za wysokie na tę membranę? Co będzie się działo po zamknięciu zaworu sterującego 2/2? Czy tu należałoby domontować równolegle zawór kierunkowy umożliwiający powrót oleju (możliwość zdjęcia ciśnienia z blokady)? Czy ten olej po zamknięciu zaworu gdzieś będzie się przelewał?
      A jeżeli tak to czy konieczne będzie uzupełnianie oleju w zamontowanym nowym zbiorniku oleju?
      Proszę o informację i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
      Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez RycerzNocy
      Witam. Remontuje ciągnik mtz. Przy poszukiwaniu zestawów naprawczych trafiłem na ofertę firmy Waryński co o niej sadzicie? Czy ktoś już montował? 
    • Przez Oskar08
      Mam taki problem albowiem mój ciągnik pierwszy raz po postoju nie chce odpalić na akumulatorze 12v160ah i trzeba go wspomagać prostownikiem a po pierwszym uruchomieniu pali bez problemu. Czy mój problem rozwiązał by większy akumulator 12v200ah? ( Posiadam rozrusznik szybkoobrotowy )
    • Przez michalhinc1
      Witam mam problem z wyskakującym reduktorem w MTZ 82 na półbiegu jest ok a jak wezmę na cały to przy obciążeniu lub ruszeniu wyskoczy na neutral 
  • Dodaj nową pozycję...
v