Skocz do zawartości

uprawa truskawek

adasiorek

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, 8585 napisał:

Planuję zrobić chłodnie dla truskawki w budynku gospodarczym ok 10 M2 zbiór truskawki będzie od ok 15 tej do wieczora a sprzedaż następnego dnia,do jakiej temperatury trzeba by schłodzić by wytrzymała na kolejny dzień,na co zwrócić uwagę bo myślałem o klimatyzatorze tylko temp. spadnie do ok 16 stopni czy to wystarczy,no i jak z wentylacją by szara się nie pojawiła?

Taniej wyjdzie kupić kontener.

13 minut temu, racyl napisał:

Jeśli chodzi ci o szarą to zaczynasz od d*py strony .

Szarą pleśń trzeba ograniczyć do minimum na polu

Dzięki za wyczerpującą odpowiedzieć...to,że w polu trzeba dbać to chyba norma i problemu u mnie z tym niema...może ktoś kto ma już chłodnie się wypowie na co zwrócić uwagę by uniknąć błędów?

11 minut temu, toooomaszewski napisał:

Myślałem nad kontenerem ale stwierdziłam,że skoro jest pomieszczenie to czemu nie wykorzystać a taki kontener bez klimatyzatora ok 5 tysi.

Trzy osoby, bez wiatru i 2 godziny folia założona i zasznurowane. U kolegi w 8-10 osób hektar dziennie zakładają. Tylko oni nie sznuruja wszystkich przęseł tylko co piąte. Ja sznuruje każde na krzyż 

Folia oczywiście z metalocenem i koniecznie patrz na stronę wewnętrzna ( ta z napisami)

Kupowałeś konstrukcję czy sam robiłeś? Na górze masz taśmę czy opuszczoną rurę kalenicowa?

Edytowane przez saszeta

Z praktyki wiem że gotyckie do sznurowania się nie nadają. Dlatego teraz robią z tą rurą górną opuszczoną żeby folia po sznurowaniu nie dotykała rury bo tam się przeciera. W skrajnym przypadku na gotyku nawet po tygodniu potrafi się przetrzeć od sznurka na górze. Sznurki to są dobre w tunelach zblokowanych bo tam nie ma jak wietrzyć.

Ja mam tunele zblokowane półokrągłe i gotyckie solowe( czyli jak u Ciebie). I na gotyku wolałem dać po bokach listwy sprężynowe (zamiast sznuków) z rolowanymi/podnoszonymi bokami. Tym sposobem wietrzenie mam i folia na sztywno mocowana dłużej wytrzyma. Tobie też bym tak radził zrobić. Trochę większy koszt wbrew pozorom zwróci się szybko. Na zimę z gotyków nie zdejmuję. Z półokrągłych muszę zdejmować.

A sposób na sznurowanie taki. Natnij sznurki (strzelam że około 12 metrowe) . Wiążesz po dwa do jednej nogi z jednego boku tunelu. Zakładasz folię, naciągasz na szczytach i przerzucasz sznurki górą na drugą stronę. I wiążesz do nóg po drugiej stronie tunelu po przekątnej. Dużo szybszy i bezpieczniejszy sposób niż sznurowanie jednym długim sznurkiem. Bo w razie potrzeby( wiatr) szybko przerzucisz ze trzy sznurki i już masz folię przytrzymaną. I na upartego jedna osoba sama zasznuruje cały tunel. W razie jak któryś sznurek sparcieje i strzeli to reszta trzyma folię. Pisałem wcześniej że u kolegi nawet nie sznurują wszystkich przęseł tylko co piąte.

Gęsto masz te przęsła. Ja na półokrągłych mam co 2,5 m a na gotyku 2,3 m. Ile dałeś jak można wiedzieć?

Zamawiałem tunele z rozstawem co 2m, ale coś mi tu gość pokrecil zamówienie i tak wyszlo. A, że nie mam doświadczenia z tunelami to z obawy przed śniegiem dalem co 1,5. Chodź był i pomysł żeby resztę materiału zostawić na kolejny tunel. A jaka szerokość masz solowych? O tych listwach to pierwsze słyszę. Zobaczyłem teraz dopiero jak to wygląda na Googlach. A szczyty też masz mocowane na tych listwach czy klipsami? Nie bardzo.wiem jak te boki mocuje się na tych listwach sprężynowych jak byś miał jakieś foto byłbym wdzięczny. A te sznurki trzeba czymś naciągac chyba? Za tunel 50x8 rura 48x2 kopletna z folią i bramami rolowanymi dalem 15300 brutto. Nogi wkręcane

spacer.pngNa szczytach wkrętami przekręcasz listwę, zakładasz folie szczytowe (jeśli brama nie jest na cały szczyt) i zapinasz drutem. Później zakładasz folie na tunel i znowu zapinasz drutem w tą samą listwę. Na bokach( ja mam tylko z jednej strony od zawietrznej) deska przykręcona do rur i do tego listwa śrubkami 5-6 z płaskim łebkiem. Folie zapinasz drutami. Zamiast desek możesz kupić listwy samonośne ale te są sporo droższe. Montaż na drut bardzo latwy. spacer.pngspacer.pngna zimę możesz folie demontować 

Wpisz sobie na YouTube greenhouse wiggle wire

IMG_20241011_163746431.jpg

IMG_20241011_164234259~2.jpg

Edytowane przez saszeta

Mam pytanie, czy jakaś doglebówka choć trochę ogranicza skrzyp? Ewentualnie co może pomóc, słyszałem że chlopyralid we wczesnej fazie ogranicza skrzyp ale nie wiem czy to prawda. Kwatera do kasacji po przyszłym sezonie ale jednak chciałbym coś zebrać, może ktoś podpowie czy idzie jakoś załatwić to ujostwo

W dniu 12.10.2024 o 09:28, saszeta napisał(a):

//Na szczytach wkrętami przekręcasz listwę, zakładasz folie szczytowe (jeśli brama nie jest na cały szczyt) i zapinasz drutem. Później zakładasz folie na tunel i znowu zapinasz drutem w tą samą listwę. Na bokach( ja mam tylko z jednej strony od zawietrznej) deska przykręcona do rur i do tego listwa śrubkami 5-6 z płaskim łebkiem. Folie zapinasz drutami. Zamiast desek możesz kupić listwy samonośne ale te są sporo droższe. Montaż na drut bardzo latwy. ////na zimę możesz folie demontować 

Wpisz sobie na YouTube greenhouse wiggle wire

IMG_20241011_163746431.jpg

IMG_20241011_164234259~2.jpg

Jakie odmiany najlepiej sprawdziły ci się w tunelach solowych? Chodzi o odmiany tradycyjne nie powtarzające.