Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Będę siał kukurydzę w buraczysku ale orka będzie wiosna na jesieni pochidzlem tylko ścierniskowcem kiedy wysiać potas w postaci soli czy też Korn-Kali przed orką czy po orce chcę

Opublikowano
Dnia 24.01.2021 o 13:45, Z1603 napisał:

Przedplon-2 razy pszenica oz. poplon facelia przyorana. Aktualne badanie. PH-6,8; P-21,6; K-12,0; Mg-7,7. Zamierzam  dać 500kg Korn-kalii w lutym. Ultra NP(S)18,46(7)  150kg ,  RSM-32 ze 2 tyg. przed siewem łącznie 200kg N. dawki na ha.  Pytanie, czy cały fosforan w podsiewacz a może część rozsiewaczem

Nie ma sensu przy tej ilości dzielić fosforu. Poza tym a nawet najważniejsze masz ładna zasobność gleby i dobre pH. Także odpowiedź jest prosta. Nie dzielić. Poza tym ok.

2 minuty temu, Jasio88 napisał:

Będę siał kukurydzę w buraczysku ale orka będzie wiosna na jesieni pochidzlem tylko ścierniskowcem kiedy wysiać potas w postaci soli czy też Korn-Kali przed orką czy po orce chcę

Ja powiem tak u siebie mam średnia zawartość potasu w glebie i daje przed orką bądź jeśli nie zdążyłem to rozsypuje na orkę w lutym i jest ok. Kukurydza ma głęboki system korzeniowy także spokojnie sobie pobiera składniki. 

Opublikowano

U mnie jest B.duza zawartość PK na niektórych kawałkach podzieliłem dawki jesień-wiosna ale w tym przypadku jestem zmuszony wysiać całość i nie wiem co lepsze przed czy po orce a orkę też chcę zrobić zaraz przed siewem przeby zatrzymać jak najwięcej wody

Opublikowano

A ile będziesz sypał na ha? Bo może by podzielił dawkę 🤔

Jednakże ja jestem zwolennikiem wcześniejszego rozsiewu nawozu pod kuku, aby nie zasalać gleby w okresie wschodów to raz, dwa że ostatnimi laty w okresie siewu kukurydzy jest po prostu mało opadów a to wpływa na rozpuszczalność i dostępność nawozów. 

Jeśli chcesz jak najwięcej wody zatrzymać to czemu nie wykonasz orki jak najwcześniej? Ziemia osiądzie i będzie miała podsiąkanie. Jak tylko przeschnie to wyrównać pole i przerwać parowanie. 

Ps dwa lata temu widziałem poplony zaorane wiosna przed siewem kuku i przy skąpych opadach wschody i dalszy rozwój były tragiczne 😬

Opublikowano

300kg soli a Korn 350-400kg bo mam taki i taki na różnych Orki nie wykonałem na jesieni bo buraki kopane pod koniec listopada i warunki nie pozwalały a nie chciałem orać na raz więc zerwałem wierzchnią warstwę po ROPIE i zostawiłem do wiosny

Opublikowano

Jasio ja bym zrobił orkę jak najwcześniej np. początek marca rozsiał na to nawoz i płytko agregatem wyrównał i zagęścił i niech czeka miesiąc czy więcej do siewu i wtedy nie tracisz wody dzień jeszcze krótki temp. niska, woda po zimie a przed siewem orka to wszystko na odwrót. 

Korn kali i polifoske najwcześniej jak się da np. razem jak pod zboża jare jak uprawiasz na to agregat a mocznik może być tydzień przed siewem i odrazy agregat bo poleci do nieba.

Opublikowano

Trochę źle niektórzy rozumują pewne rzeczy martwiąc się o  przesuszenie gleby na początku marca jak ci gleba wyschnie na 5 cm miesiąc czy półtora przed siewem to co z tego masz wymieszane rozpuszczone nawozy a deszcz powinien i tak przez ten miesiąc spaść jak nie popada to sieje na 6 cm i mam rozpuszczone nawozy a ty siejesz na 5 i korzenie kukurydzy ci nawozy przypalają ot Wielka oszczędność wody, przykład z zeszlego roku ja Korn kali w marcu i agregat 8 kwietnia mocznik i agregat a 16 siew zero deszczu wschody dobre i szybki start, sąsiad sól potasowa w marcu potem włóka żeby wody nie tracić 23 kwietnia mocznik i agregat i siew następnego dnia gleba wilgotna a od maja deszcze i kukurydza zasklepiona nie rośnie, o wodę martwcie się tylko na piaskach bo tam wysycha szybko i niezasklepia a cięższe gleby lepiej trochę spulchnic wcześniej.

Opublikowano
25 minut temu, ThePerkins napisał:

A tutaj co robić  😜 &key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

P1000796.JPG

Rozsiej wieloskładniki w marcu i przyrazuj a jak przyjdzie pora siewu qq to dajesz azot uprawa przed siewna. 

Opublikowano

Po życie to ja na tej ziemi bym sorgo zasiał jak chcesz żeby nie było zima erozji wietrznej daj obornik zaraz po zbiorze uprawy zasiej gorczycę najlepiej dając że 200 npk i zostaw na zimę niech przemarznie na wiosnę nie ruszasz do terminu siewu dajesz nawozy i agregat i siew.

Opublikowano
5 godzin temu, ThePerkins napisał:

A tutaj co robić  😜 &key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

P1000796.JPG

Podczas wiatru okulary założyć, mam też takie ziemie i sieje nawozy przed samym siewem i wschody są dobre. Wczesną wiosną jak da się wjechać w pole włóka i leży do tydzień przed siewem, wtedy gnojowica i nawozy agregat i siew

Opublikowano

The Perkins to kiepsko robisz bo albo chcesz zbierać żyto albo mieć kukurydze na takiej ziemi to i to nie da rady, żyto wyciąga całą wodę później talerzowka gleba wysycha i jeszcze obornik ciągnie wodę i jak ma kukurydza urosnąć raz na 5 lat to się uda.

Opublikowano (edytowane)

Ta, w tamtym roku połowę zasiałem normalnie, połowę po życie. Bez porównania lepsza po życie, równe wschody, ładna kolba. Po siewie w kwietniu 1/4 nie zeszła, pole tak było zasypane piaskiem, że nie widać gdzie rządki były. Też trzeba wziąć pod uwagę to , że ostatnie wiosny były mega suche a dopiero maj cośkolwiek popadało. Zobaczę jak wyjdzie w tym roku.  Tak to wyglądało tej wiosny ...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Mogło tak być w tamtym dziwnym roku ale gdybyś miał mulcz z gorczycy zostawiony do siewu to burzy piaskowej byś nie miał a po życie się udało to tylko korzystny zbieg okoliczności a na tym co roku polegać nie można.

Opublikowano

Panowie jest chyba w miarę proste pytanie. Ile azotu w czystym składniku muszę dostarczyć kukurydzy bez obornika i gnojowicy, żeby w sprzyjającym roku skubnąć  okolice 15 ton ?